Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan a török-EU kapcsolatokról egyeztetett Charles Michellel és Ursula von der Leyennel

2021. 03. 20.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankara és Brüsszel kapcsolatairól egyeztetett pénteken videokonferencia keretében Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével – közölte a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága.

Erdogan a mintegy 45 perces beszélgetés során reményét fejezte ki, hogy az Európai Tanács március 25-26-ra kitűzött csúcstalálkozója “megnyitja az utat” a konkrét lépések előtt. Ennek kapcsán a török államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy mindent meg kell tenni a török-EU együttműködés előmozdítása érdekében, beleértve a felső szintű párbeszéd újraindítását.

Ankara és Brüsszel között a 2016 márciusában megkötött migrációs egyezmény frissítése képezheti a “pozitív napirend” alapját – mutatott rá Erdogan, hozzátéve, hogy egyre nagyobb a Törökországra nehezedő migrációs nyomás. Elengedhetetlen a török állampolgárok schengeni vízummentességének megadása, a vámunió kiszélesítése, valamint Törökország uniós csatlakozási folyamatában a tárgyalási fejezetek megnyitásának újragondolása – húzta alá.

Az isztambuli Vahdettin elnöki rezidencián tartózkodó Erdogan a Földközi-tenger keleti medencéjét, illetve az Égei-tengert érintő nemzetközi tengerjogi vitára vonatkozaóan azt mondta, hogy Törökország a stabilitás és az együttműködés mellett van, és ezt a hozzáállását Görögország és Ciprus provokációi és agresszív megnyilvánulásai ellenére is megőrzi.

A török államfő hangsúlyozta, hogy a vitára tárgyalóasztalnál lehet megoldást találni, amelyhez pedig “a párbeszéden keresztül vezet az út”.

Erdogan a kettéosztott Ciprussal kapcsolatban a Törökország által preferált kétállami megoldásra utalva arról beszélt, hogy immár “reális és új választási lehetőségekről” kell vitázni a bizonyítottan sikertelenek modellek helyett.

A török államfő megismélte azon felhívását, hogy rendezzenek nemzetközi konferenciát a Földközi-tenger keleti medencéjének ügyében, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad megengedni Görögországnak és Ciprusnak, hogy “uniós szolidaritásra” hivatkozva visszaéljen a jövő heti csúccsal.

Ursula von der Leyen az egyeztetést követően a hivatalos Twitter-fiókján azt írta, hogy megerősítették a tartós feszültségcsökkentés és a bizalomépítés további erősítésének fontosságát egy pozitívabb EU-török napirend érdekében.

Egyúttal arról is beszámolt: a beszélgetés során felmerült annak a lehetősége, hogy Michellel az Európai Tanács ülése után Törökországba látogatnak.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑