2019. 08. 27.

Erdogan: A török hadsereg hamarosan belép a tervezett biztonsági övezetbe

Hamarosan a török szárazföldi csapatok is belépnek Északkelet-Szíriában az Egyesült Államokkal közösen, a kurd fegyveresek területén kialakítandó biztonsági övezetbe – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn a kelet-törökországi Malazgirtben mondott beszédében.

A biztonsági övezet kialakításának ötletét január közepén Donald Trump amerikai elnök tűzte újból napirendre. Ankara és Washington azonban hónapokon át nem jutott dűlőre a részleteket illetően, miután eltérően ítélik meg a térségben a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia szerepét.

Végül a két fél augusztus 7-én egy olyan török-amerikai műveleti központ létrehozásáról állapodott meg, amely a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományból koordinálja majd a biztonsági övezetet. A műveleti központ szombaton kezdte meg működését. Az egyezség értelmében augusztus 14-e óta török drónok is szolgálatot teljesítenek Északkelet-Szíriában, szombat óta pedig közös helikopteres járőrözés kezdődött.

Erdogan hétfői beszédében rámutatott: a biztonsági övezet kialakítását célzó erőfeszítések “lassan-lassan haladnak előre”. A török államfő ugyanakkor arra figyelmeztetett: Ankara a diplomáciát, a párbeszédet, az együttműködést részesíti előnyben, de ha Washington megpróbálja Törökországot “akaratától eltérő útra terelni” vagy akadályozni, Ankara kész megvalósítani saját terveit. Erdogan reményét fejezte ki, hogy senki nem kísérli meg próbára tenni Törökország eltökéltségét arra vonatkozóan, hogy “megtisztítsa a szíriai határt a terroristáktól”.

Hulusi Akar török védelmi miniszter hétfőn azt mondta, hogy a török és az amerikai katonák közös járőrözése a közeljövőben ugyancsak megkezdődik.

Miközben Ankara azt állítja, hogy az Északkelet-Szíriát ellenőrző YPG nemzetbiztonsági fenyegetést jelent Törökország számára, Washington az utóbbi években fegyverekkel látta el az YPG-t arra hivatkozva, hogy a szíriai kurdok a leghatékonyabb partnerei az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban. A török vezetés szerint ezzel szemben az YPG a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató, nemzetközileg is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese.

A tervezett északkelet-szíriai biztonsági övezet pontos elhelyezkedése, a török és az amerikai fél feladatainak megoszlása továbbra is ismeretlen.

A török védelmi minisztérium a közelmúltban azt közölte, hogy az Egyesült Államokkal közösen végzett tevékenység részleteit akkor fogja nyilvánosságra hozni, amikor eljön az ideje.

MTI, HírTV

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑