Erdogan: az uniós tagság Törökország stratégiai célja

Az európai uniós tagság Törökország stratégiai célja – hangsúlyozta Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn megjelent Európa-napi írásos nyilatkozatában.

Az államfő ezzel összhangban Törökország együttműködésről biztosította az Európai Uniót, és meggyőződését fejezte ki, hogy a fennálló problémákra tartós megoldásokat találnak.

Erdogan ugyanakkor úgy vélte, hogy az EU-nak határozottabban kellene fellépnie a terrorizmussal szemben. Az elnök reményét fejezte ki továbbá azzal kapcsolatban, hogy az európai országokban nem harapódzik el az iszlámellenes hangulat, valamint a török állampolgárok schengeni vízummentességének ügye felgyorsítja majd az uniós csatlakozási folyamatot is.

Az államfő emlékeztetett: Törökország 1999 óta az EU tagjelöltje, és ebben a minőségében május 9-ét együtt ünnepli az unió összes tagállamával.

A menekültválság közös kezeléséről és ennek értelmében a schengeni vízumliberalizációról szóló szerződést hónapokig tartó tárgyalásokat követően Ahmet Davutoglu török miniszterelnök írta alá március 18-án. A kormányfő múlt csütörtökön jelentette be, hogy nem jelölteti magát a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) május 22-re kitűzött rendkívüli kongresszusán és ezzel automatikusan a miniszterelnöki tisztségről is lemond.

Erdogan pozitív hangvételű hétfői nyilatkozatát megelőzően, a török elnök az utóbbi napokban többször tett bíráló kijelentéseket az Európai Unióra, ami alapján szakértők úgy vélték, hogy a Törökországgal folytatott diplomácia párbeszéd Davutoglu távozásával veszíteni fog lendületéből.

Az államfő többek között nyomatékosította, hogy nem változtatja meg a terrorellenes törvényt a törökökkel szembeni vízumkényszer eltörléséért cserébe sem, hiszen országát terrorszervezetek fenyegetik. Mint akkor fogalmazott: “sajnálom, de akkor külön utakon járunk, mi a mienkén, az EU is a sajátján”. Arra szólította fel az uniót, hogy először távolítsa el Brüsszel a Törökországban terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szimpatizánsainak sátrait az Európai Parlament elől.

Orientalista.hu – (MTI, InfoRádio)

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑