Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan Bakuba érkezett vendéglátóival együtt ünnepelni az azeriek győzelmét

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán Bakuba érkezett, hogy tárgyalásokat folytasson azeri szövetségeseivel, s hogy részt vegyen a másnapi ünnepségen, amelyen az azeriek az örmények felett aratott győzelmükről emlékeznek meg.

A török elnök az örmény-azeri tűzszüneti megállapodás óta először tesz látogatást az azeri fővárosban. Az elnöki házaspárt Yaqub Eyyubov első miniszterelnök-helyettes köszöntötte a bakui repülőtéren. “A látogatás alkalmat ad a dicsőséges diadal együttes megünneplésére” – idézte az Azertaj állami hírügynökség a török vezetőt üdvözlő közleményt, amely az örmények ellen folytatott, hat hétig tartott véres háborúban aratott azeri győzelemre utalt.

A kétnapos hivatalos látogatás során Erdogan közös tárgyalóasztalhoz ül Ilham Aliyev elnökkel, s megvitatják a két muzulmán állam közötti kapcsolatok további elmélyítésének a lehetőségeit.

A török államfő érkezése előtt Baku utcáin felvonultatták azokat a harci eszközöket, amelyeket a háború folyamán az örményektől zsákmányolt az azeri fél, ez volt a főpróbája a csütörtökre tervezett pompázatos felvonulásnak, amelyen maga a török vendég is részt vesz majd.

Mégpedig pontosan egy hónappal november 10. után (ekkor értek véget a harcok Hegyi-Karabahban), mely napot Aliyev a győzelem napjának nyilvánított. Az elnöki rendelet szerint mostantól minden évben ünnepelni fogják a győzelem napját.

Ankara Baku eltökélt támogatója, és nem csak Hegyi-Karabah ügyét tekintve, miután Törökországot szoros etnikai, nyelvi, kulturális, történelmi és gazdasági szálak fűzik Azerbajdzsánhoz.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között.

A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok a november 9-én Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget.

Ennek értelmében Moszkva mintegy kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba. Az azeri hadsereg jelentős területeket foglalt vissza az enklávé déli részén, a megállapodás szerint megtarthatja őket, sőt folyosót nyithat örmény területen át az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz.

Ugyanakkor a tűzszüneti megállapodás Örményországnak is biztosít egy folyosót Hegyi-Karabah felé. Több mint háromszáz település – köztük több város -, számos magaslat került az azeri hadsereg ellenőrzése alá, a katonai sikerek pedig rákényszerítették Örményországot arra, hogy visszaszolgáltassa a Hegyi-Karabahhal határos Agdami, Kelbeceri és Lacini járást.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑