Erdogan bírálta, hogy az Európai Unió 1963 óta hitegeti Törökországot a tagsággal

Recep Tayyip Erdogan  török köztársasági elnök az Anadolu Ajansı (AA) hírügynökség globális kommunikációs partnere, a TRT World Forum “Igazságot keresni egy szétaprózódott világon” című záróülésén vett részt.

Arra a kérdésre, hogy vajon az EU a végéhez közeledik-e, Erdogan válaszában azt mondta, hogy ő is ennek a jeleit látja.

„Úgy gondolom, hogy ez hamarosan bekövetkezhet, és mi is kijelöljük a saját irányunkat” – közölte az államfő, és úgy folytatta:

„1963-ban és még most, 2018-ban is minket hitegetnek. Nem lehet ilyen igazságtalanságot lekövetni. Olyan országok is EU-tagok lettek már, akiket semmilyen területen se lehet összehasonlítani velünk. Amikor a koppenhágai kritériumokról volt szó, mi ezeknek a kritériumoknak majdnem az egészét teljesítettük, azonban most olyanok is tagok, akik meg se közelítették ezeket. Törökországgal kapcsolatban láthatják, hogy légből kapott okokat hoznak fel velünk szemben. Törökországgal kapcsolatban az EU-nak nincs világos kifogása, és mégis folyamatosan tanácsokat osztogatnak… Most a legutóbbi utazásom során az Egyesült Államokban azt mondtam néhány EU-s vezetőnek, hogy ha engem minősítgetnek, akkor én is minősítem őket. Ha fel fognak venni minket, akkor tegyék is meg, de ha nem, akkor mondják meg, és akkor mi is, ők is menjenek a saját útjukra. Ne minősítgessük egymást. De ezek sose fáradnak bele a bírálatba… Merkel asszonynak is megmondtam, hogy közöljék velünk, ha nem vesznek fel minket, és akkor mi is, önök is folytassuk a saját útjainkat. De még azt se mondják meg, hogy nem vesznek fel minket.”

Arra kérdésre, hogy van-e Törökországnak valamilyen javaslata az EU egységének megőrzésére, Erdogan elnök úgy válaszolt:

“Miért ne lenne, az EU-t nem azért hoztuk létre, hogy darabokra szakadjon. Amilyen erős az EU, mi is olyan erősek leszünk. Mi is sok dologgal fogunk hozzájárulni az EU-hoz, és ők is sokat adhatnak hozzánk.”

A török államfő jelezte, hogy ha az EU tovább folytatja a hitegetési taktikát Törökországgal szemben, akkor népszavazást rendezhetnek a tagság kérdésében:

„Ha ezt a logikát követjük, holnap jó címlap lenne belőle a napilapokban… Részünkről bizonyára elmennének 81 millióan. Nézzük meg, hogy hogyan döntenek erről 81 millióan.”

TRT

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑