Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan Egyiptommal és Izraellel is javítaná Törökország kapcsolatait

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Ankara kész lépéseket tenni Egyiptom és Izrael irányába a kapcsolatok javítása érdekében, hasonlóan ahhoz, ahogy az az Egyesült Arab Emírségek és Törökország között történt az elmúlt hetekben, amelyek konkrét befektetéseket eredményeztek – jelentette az NTV csatornára hivatkozva hétfőn a Reuters brit és az AFP francia hírügynökség.

Meghatározott időn belül döntést hozunk és nagykövetet küldünk − fogalmazott Erdoğan török újságíróknak hétfőn. Mint mondta: Ankara fokozatos közeledést tervez Izraelhez és Egyiptomhoz.

Törökországnak mind Izraellel, mind Egyiptommal feszült a viszonya. Ankara és Jeruzsálem kölcsönösen visszahívta nagykövetét 2018-ban, amikor a Gázai övezetben meghalt egy palesztin tüntető. Kairóval akkor romlott meg Ankara kapcsolata, amikor 2013-ban megdöntötték Mohamed Murszi elnök hatalmát. Törökország, amely Murszit támogatta, visszahívta nagykövetét Egyiptomból, ezt követően az egyiptomi nagykövetet is visszahívták Ankarából.

Törökország a 2020-ban kezdett diplomáciai törekvéseinek részeként már Egyiptommal és Szaúd-Arábiával is igyekezett javítani a viszonyán, de azok a megbeszélések egyelőre nem sok nyilvános eredményt hoztak. Novemberben Erdoğan telefonbeszélgetést folytatott Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel is, miután Törökország szabadon engedett egy őrizetbe vett izraeli házaspárt.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑