2019. 10. 02.

Erdogan elégedetlen a Washingtonnal tervezett biztonsági övezet miatt

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában ismét elégedetlenségének adott hangot az Egyesült Államokkal közösen kialakítandó északkelet-szíriai biztonsági övezettel kapcsolatban, amelyre Törökország szerint a Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milícia fenyegetése miatt van szükség.

Erdogan a török parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében úgy fogalmazott, Törökország nem érte el a kívánt eredményt az Eufrátesz folyótól keletre eső szíriai területen. Ankarának már egyetlen vesztegetni való napja sincs – hangoztatta. Hozzátette, hogy országának nem maradt más lehetősége, mint a saját útját járni.

Erdogan kijelentéseit több török sajtóorgánum egy újabb önálló szíriai katonai beavatkozás jeleként értelmezte, miután a török államfő szeptember 16-án arról beszélt, hogy amennyiben Ankara két héten belül nem éri el az ügyben a kívánt eredményt, megvalósítja terveit egy saját hadműveletre vonatkozóan. A határidő tehát elviekben lejárt.

Erdogan kedden hozzátette: „Kétségtelen, hogy nem lesz könnyű dolgunk, de Allah segedelmével ebből a harcból is emelt fővel kerülünk ki.”

A török és az amerikai kormány bár eltérően ítéli meg az YPG szerepét Szíriában, az utóbbi hónapokban együttes erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy biztonsági övezet jöjjön létre az Eufrátesz folyótól keletre eső, a közelmúltig az YPG által ellenőrzött sávban.

Ankara a törökországi kurd szakadárokkal szövetséges terrorszervezetnek és így nemzetbiztonsági fenyegetésnek, míg Washington a leghatékonyabb partnerének tekinti az YPG-t az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban.

A török és az amerikai fél csak hosszas tárgyalások után, augusztus 7-én tudott megállapodni egy közös műveleti központ létrehozásáról, amelyet közvetlenül a török–szíriai határon, a törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településénél állították fel. Az egyezség értelmében egyelőre amerikai–török szárazföldi és légi járőrözés folyik az északkelet-szíriai térségben. Ankara a közelmúltban többször elégedetlenségének adott hangot a folyamat előrehaladását illetően, mert úgy véli, hogy Washington halogatni akarja az övezet kialakítását.

A tervezett zóna pontos elhelyezkedése, a török és az amerikai fél feladatainak megoszlása továbbra sem ismert.

Törökország az utóbbi három évben Szíria északnyugati részén már két hadműveletet is végrehajtott, egyet az Iszlám Állam, egyet pedig az YPG ellen.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑