Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan és Putyin megvitatta egy hegyi-karabahi tűzszünetet felügyelő orosz-török központ létrehozását

Vlagyimir Putyin orosz elnök és török hivatali partnere, Recep Tayyip Erdogan keddi telefonbeszélgetésük során megvitatták egy tűzszünetet felügyelő orosz-török központ létrehozását a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban – közölte a török államfő hivatala.

A tájékoztatás szerint a két politikus egyeztetett az országaik közötti kapcsolatok javítását szolgáló lépésekről, elsősorban ami a Törökország és Oroszország közötti kereskedelem bővítését illeti. Ugyancsak szót ejtettek a líbiai, szíriai és hegyi-karabahi helyzetekről.

Erdogan a beszélgetés során reményét fejezte ki, hogy a hegyi-karabahi tűzszünet felügyeletével megbízott központ nemsokára megkezdi működését.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy a központ létrehozásáról szóló memorandumot november 11-én írták alá Szergej Sojgu orosz és Hulusi Akar török védelmi miniszter megbeszélései nyomán.

Az orosz elnök hivatala hozzátette, hogy a felek részletesen megvitatták a hegyi-karabahi rendezésről szóló november 9-i megállapodások végrehajtását. Putyin és Erdogan is elengedhetetlennek tartotta a stabilitást és a térség békés életét szolgáló döntések következetes és teljes körű megvalósítását.

A Kreml szerint Vlagyimir Putyin tájékoztatta Erdogant a tűzszünetet hatékonyan fenntartó és a polgári lakosság biztonságát szavatoló orosz békefenntartók tevékenységéről.

Hangsúlyozta emellett a menekültek visszatérésével, az infrastruktúra helyreállításával, illetve a vallási és kulturális jelentőségű épületek megőrzésével kapcsolatos halaszthatatlan humaniárius problémák megoldásának szükségességét.

A Kreml közlése szerint a telefonbeszélgetést a török fél kezdeményezte.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Ilham Aliyev azeri elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő november 9-én állapodott meg a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról.

A tűzszüneti egyezmény értelmében Moszkva mintegy kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba.

Az azeri hadsereg jelentős területeket foglalt vissza az enklávé déli részén. A megállapodás szerint megtarthatja őket, sőt folyosót nyithat örmény területen át az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz.

Ugyanakkor a tűzszüneti megállapodás Örményországnak is biztosít egy folyosót Hegyi-Karabah felé.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑