Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan felakarja számolni a kurd PKK szervezet

2018. 11. 13.

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök kijelentette, hogy Törökország egyenként felszámolva az észak-iraki a kurd fegyveresek fészkeit azon az úton halad, hogy Kandilt és Szindzsart is megtisztítsák a PKK-tól.

A török államfő a november 10-i Atatürk emléknapi program alkalmából tartott beszédet a Beştepe Nemzeti Kongresszusi és Kulturális Központban, ahol kiemelte, hogy a török nemzet a puccsok, junták, és gyámkodó erők különféle játékai ellenére is mindig meg tudta őrizni a szuverenitását, és nyilvánvalóvá tudta tenni, hogy őt illeti meg a szólás és a döntés joga.

Erdoğan elnök felhívta rá a figyelmet, hogy nemzeti jövedelméhez viszonyítva Törökország nyújtja a legtöbb humanitárius segítséget a világon, és kijelentette: „Azt mondhatják önök, hogy mégis mit kapunk ezért az erőfeszítésünkért cserébe. Mások megpróbálják megakadályozni ezt a küzdelmünket, azáltal, hogy egy terrorista korridort hoznak létre a határaink mentén. Nagyon jól tudjuk, hogy azok, akik látszólag terrorszervezetnek nyilvánítják a kandili PKK-t, és nyomravezetői díjat tűznek ki, a háttérben ugyanezekkel a terroristákkal üzletelnek.”

A török elnök beszámolt róla, hogy tegnap éjjel Hakkari Şemdinli kerületében robbanás történt egy lőszerraktárban, melynek során 4 katona hősi halált halt, körülbelül 20 katona pedig megsebesült, és részvétét fejezte ki a hősi halottak iránt, valamint jobbulást kívánt a sebesülteknek.

Erdoğan elnök emlékeztetett rá, hogy mindig is nyilvánvalóvá tették, hogy pórul fognak járni azok, akik a PKK szervezetekkel működnek együtt, és ismertette, hogy a múlt héten 15 kurd fegyverest tettek ártalmatlanná.

„Azon az úton haladunk, hogy az észak-iraki terroristafészkeket felszámolva Kandilt és Szindzsart is megtisztítsuk a terroristáktól. Ha Isten is úgy akarja, hamarosan az Eufrátesz keleti oldalán lévő szíriai testvéreink felé is fordulunk, akik a terrorszervezet mancsa alatt szenvednek. Hamarosan azokat az elnyomottakat is biztonságba helyezzük és felszabadítjuk, akik ezen a területen élnek.” – közölte a köztársasági elnök.

Az államfő megjegyezte, hogy Törökország nem fog a Nyugat kapujában várakozni, hanem a saját alkotásait és technológiáját előállítva maga is a kortárs civilizációk szintjére fog emelkedni.

Erdoğan elnök azt megelőzően, hogy elindult volna Franciaországba az első világháború befejeződésének 100. évfordulója alkalmából rendezendő párizsi békefórumra, nyilatkozatában elmondta, hogy a Hakkari-i lőszerraktárban történt robbanásban hősi halált halt katonák száma 7-re emelkedett, 25 katona pedig megsebesült.

TRT

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑