Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan közvetítene Oroszország és Ukrajna között

2022. 01. 20.

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke pontot szeretne tenni az orosz-ukrán feszültségre és felajánlotta segítségét – írta meg Liner.hu.

Ibrahim Kalin, Erdogan szóvivője szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy Törökország szívesen segítene a helyzet de-eszkalálásában, így mindkét ország vezetőjét is meghívta egy találkozóra – idézte az orosz sajtó. Mint fogalmazott:

„Erdogan elnök mindkét vezetőt meghívta Törökországba, hogy egy közös találkozón oldják meg a problémáikat és ellentéteiket. Törökország készen áll arra, hogy bármilyen szerepet vállaljon az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség enyhítésében”

A szóvivő jelezte, hogy Erdogan a következő hetekben Ukrajnába fog látogatni, mellyel egy időben folyamatos egyeztetésben lesz az orosz kollegákkal, hogy sikerüljön elkerülni a súlyos következményekkel járó katonai összecsapást.

Kalin egyébként felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi válságos helyzeten túl Oroszország kapcsolata a Nyugattal meglehetősen kitett a feszültségnek és a konfliktusnak, így további feszültségek fordulhatnak elő, még ha nem is hagyományos katonai formában.

Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője még ma válaszolt a meghívásra és kijelentette, csak abban az esetben fogadják el Ankara meghívását, ha Kijevet tartja a magát a 2014-es Minszki Egyezményben lefektetett szabályokhoz.

Az egyezmény eredetileg a Donyeck-medencében zajló polgárháború leállítását célozta meg, Moszkva azonban állandóan azzal vádolja Ukrajnát, hogy nem tartja be a megállapodást, mert nem tárgyal a szakadár vezetőkkel.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑