Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan nem vesz részt az ENSZ Glasgow-i klímacsúcsán

2021. 11. 02.

A török elnök a biztonsági protokollal nem volt elégedett, ezért inkább otthon marad.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a kért biztonsági protokoll hiánya miatt az előzetes tervvel ellentétben nem megy el hétfőn az ENSZ 26. klímakonferenciájára (COP26) Glasgow-ba – számolt be róla az NTV török hírtelevízió alapján az MTI.

Erdogan döntéséről a G20-országcsoport vezetőinek kétnapos római találkozójáról hazatérőben, a repülőgépen beszélt újságíróknak. Mint kifejtette: a biztonsági protokollra vonatkozóan olyan igényei voltak, amelyeket minden külföldi útja során teljesítenek, és nemcsak az ő, hanem a többi vezető esetében is. A fogadó fél az utolsó pillanatba jelezte, hogy nem tud eleget tenni a kéréseknek – állította a török elnök. Hozzátette: később megtudták, hogy a szóban forgó igényeket egy másik ország vonatkozásában kivételesen mégis teljesíteni tudták a szervezők.

Az eset tehát nemcsak a török küldöttség biztonságával, hanem országa tekintélyével is kapcsolatos volt – húzta alá Erdogan.

A török parlament október elején ratifikálta a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményt, utolsóként a világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20-csoportból.

MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑