Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan: párbeszéd folyik Oroszországgal a hegyi-karabahi tűzszünet fenntartását segítő lépések kiszélesítéséről

Recep Tayyip Erdogan török elnök megvitatta orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal a hegyi-karabahi tűzszünet fenntartását segítő lépések kiszélesítésének kérdését. Ő maga számolt be szerdán Ankarában az előző napi telefonbeszélgetésről.

Erdogan a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén felszólalva kifejtette: Törökországon, Oroszországon és Azerbajdzsánon kívül egy “negyedik, ötödik” országot is bevonhatnak a folyamatba a térségből.

A török államfő rámutatott: “nyugattól keletig, északtól délig” rendeznék a vasúti és a közúti közlekedést, ezáltal biztosítva az ott élő “azeri testvérek” mihamarabbi hazatérésének lehetőségét.

Azerbajdzsán és Örményország fegyveres erői között szeptember 27-én újult ki a konfliktus a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban. Baku és Jereván Moszkva közreműködésével november 10-re virradóra állapodott meg a harcok lezárásáról.

Az azeri hadsereg jelentős területeket foglalt vissza az enklávé déli részén, amelyeket az egyezmény szerint megtarthat, sőt folyosót nyithat örmény területen át az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz. A tűzszüneti egyezmény egyúttal Örményországnak is biztosít egy folyosót Hegyi-Karabah felé.

Az egyezség értelmében Moszkva csaknem kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba. Ugyanakkor Törökország és Oroszország november 11-én egy azeri területen létrehozandó közös megfigyelőközpontról külön megállapodást írt alá a fegyvernyugvás ellenőrzése céljából.

Ankara szerepe azonban a török-orosz központ munkájában való részvételre korlátozódik, és nem lesz közvetlenül köze a békefenntartó művelethez.

Franciaország, amely a hegyi-karabahi konfliktusra politikai megoldást kereső EBESZ minszki csoportjának egyik társelnöke, múlt pénteken közölte: nemzetközi megfigyelés alá akarja helyezni a hegyi-karabahi tűzszünet betartását, mert attól tart, hogy Oroszország és Törökország kizárja a nyugati hatalmakat a béketárgyalásokból.

A Kreml közlése szerint Putyin és Erdogan kedd esti telefonbeszélgetését a török fél kezdeményezte.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑