2019. 11. 06.

Erdogan szerint az amerikai erők továbbra is közösen járőröznek a kurdokkal

Erdogan arról beszélt kedden a török parlamentben, hogy az YPG kurd milícia nem vonult még ki teljesen a szíriai–török határ közeléből, és az amerikai erők – szemben a török–amerikai megállapodással – továbbra is közös járőrözéseket végeznek a kurdokkal.

Csaknem egy hónappal ezelőtt a török haderő és szíriai szövetségesei offenzívát indítottak az YPG harcosai ellen Szíriában, ahol ellenőrzésük alá vonták a török határ mentén fekvő területeket.

Ankara megállapodott az Egyesült Államokkal és Oroszországgal azzal a céllal, hogy az YPG erői vonuljanak ki abból a biztonsági zónából, amelyet létre akar hozni a térségben, ezért cserébe Törökország leállítja a kurdok elleni műveleteket.

Míg Washington és Moszkva azt állítja, hogy az YPG harcosai már távoztak a határ közeléből, Ankara szerint nem ez a helyzet.

„A terroristák továbbra sem hagyták el Tel Rifaat és Manbidzs városát, és jelen vannak Rász al-Aintól keletre is” – mondta Erdogan.

Hozzétette: Hogyan lehetséges, hogy az amerikaiak még mindig közösen járőröznek „a terrorszervezetekkel”, miközben azt a döntést hozták korábban, hogy kivonulnak a térségből Ez nincs benne a megállapodásunkban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑