Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan szerint Izrael apartheid rendszert épít

2017. 05. 09.

Az apartheidhez hasonlította a palesztinokkal szemben alkalmazott izraeli politikát a török államfő.

Mi a különbség Izraelnek a palesztinokkal szembeni jelenlegi politikája, valamint a dél-afrikai apartheid rendszerben a feketék ellen a közelmúltig alkalmazott rasszista és diszkriminatív intézkedések között?

– tette fel a kérdést Recep Tayyip Erdogan hétfőn Isztambulban egy Jeruzsálemmel kapcsolatos rendezvényen.

Erdogan kifejtette: anélkül, hogy a palesztin kérdésre megoldást találnának, a térségben nem lesz béke és stabilitás. A megoldás egy olyan független és szuverén palesztin állam kialakítása az 1967-es határok alapján, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem – tette hozzá.

A török államfő nehezményezte, hogy az izraeli parlamentben, a kneszetben napirenden van egy törvénytervezet, amely korlátozni kívánja a jeruzsálemi müezzinek tevékenységét. Szégyen, hogy ez egyáltalán szóba kerül – fogalmazott a török elnök.

Erdogan egyúttal úgy vélte, hogy “rendkívül helytelen” lenne, ha az Egyesült Államok átköltöztetné izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Donald Trump amerikai elnök, akinél Erdogan május közepén tesz majd látogatást Washingtonban, még az elnökválasztási kampányban azt ígérte, hogy a külképviselet Jeruzsálembe költözik. Erdogan rámutatott: aki támogatja a lépést, az figyelmen kívül hagyja a Szentföld egyensúlyának érzékenységét.

A két vezető találkozójának kiemelt témája az előzetes értesülések alapján ugyanakkor nem Izrael és a palesztinok ügye lesz, hanem a szíriai helyzet, továbbá annak a Fethullah Gülen muzulmán hitszónoknak a kiadatása, akit Ankara a 2016. július 15-ei puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tesz.

Törökország és Izrael tavaly, hat év viszálykodás után jelölt ki ismét kölcsönösen nagyköveteket. Erdogan korábban “hitlerinek” is minősítette Izraelnek a palesztinok lakta Gázai övezet elleni fellépését.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑