Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan: Törökország kész befogadni sebesült palesztinokat

2023. 11. 10.

Törökország megtette a szükséges előkészületeket sebesült palesztinok és krónikus betegségben szenvedő gázaiak kórházi ellátásának érdekében – közölte pénteken a török elnök Ankarában.

Törökország fokozza az Izraelre helyezett nyomást a sebesült palesztinok evakuálása érdekében – közölte újságírók előtt Recep Tayyip Erdogan üzbegisztáni útja után Ankarába visszatérve.

A török elnök hangsúlyozta: a török kormány lépéseket tesz annak érdekében, hogy a Gázai övezetbe más országokkal együttműködve mentőket, élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat juttassanak be.

Erdogan hozzátette: Antony Blinken amerikai külügyminiszter ankarai látogatása során megvitatták a Gázába naponta beengedett segélykamionok számának legalább 500-ra emelését.

Az amerikai diplomata “pozitívan állt” a segélyszállítmányok kérdéshez Hakan Fidan török külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén – mutatott rá az államfő.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter az X-en pénteken bejelentette, hogy Törökország szélsőséges időjárási körülmények között is működőképes, kórtermeket és intenzív ellátásra is alkalmas rendelőt magába foglaló tábori kórházat, valamint orvosi segédeszközöket és mentőautókat szállító hajót indított útnak az izmiri kikötőből Egyiptomba.

A hajó ezen kívül 51 konténer segédeszközt, így a többi között kerekesszékeket, aggregátorokat és elsősegélydobozokat is magával visz, és Koca szerint szombaton érkezik meg az egyiptomi el-Arísba.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Egyiptom már létesített egy tábori kórházat a Rafahtól 15 kilométerre található Sejk-Zuveidben, Törökország pedig októberben, teherszállító repülőgépekkel küldött orvosi felszereléseket és aggregátorokat a rafahi határállomásra.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint tízezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑