Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan: Törökország segít Azerbajdzsánnak újjáépíteni Hegyi-Karabahot

Törökország kész Azerbajdzsánnal közösen újjáépíteni Hegyi-Karabah térségét – jelentette be szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnök az azeri parlamentben mondott beszédében.

“Tegnap átutazóban voltunk Hegyi-Karabahban, láttuk mekkora pusztítást okozott 30 év konfliktus. De Törökország és Azerbajdzsán mindent helyrehoz, felépít egy új Karabahot” – hangoztatta a török elnök a törvényhozás ülésén, amelyet a TRT török hírtelevízió is közvetített.

Erdogan beszélt a zangezúri folyósóra vonatkozó elképzelésekről is. Az Azerbajdzsánból a dél-örményországi Zangezúron (Szjunik régió) keresztül a területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz nyitandó átjáró felvetését Jereván vehemensen ellenzi, a területi épsége elleni fenyegetést lát benne.

A török elnök viszont úgy fogalmazott, hogy a folyosó megnyitása az örményeknek is jobb hozzáférést nyújtana a világhoz.

“A hegyi-karabahi konfliktus rendezése végtére nagy javára válna a térségnek. Ezt idővel majd meglátjuk. Például a zangezúri folyosó és a rajta keresztül tervezett vasútvonal megnyitása lehetővé teszi az örmény állampolgároknak, hogy szabadon utazhassanak Moszkvába és a világ más részeibe.  Így megszabadulnak a blokádtól, amibe belekerültek” – hangsúlyozta Erdogan.

A török elnök kijelentette, hogy a hegyi-karabahi harctevékenységek vége és Azerbajdzsán ottani tevékenysége új korszakot nyit Örményország történetében.

Ismételten megígérte, hogy Ankara mindent megtesz a Baku és Jereván között kialakult viszály rendezésére. Ezzel kapcsolatban felidézte a hatoldalú platform keretében történő együttműködésre vonatkozó korábbi javaslatát Oroszország, Törökország, Azerbajdzsán, Örményország, Georgia és Irán részvételével.

A török elnök felvetette, hogy ez a platform az Oroszország és Georgia közötti súrlódások elsimítására is szolgálhatna.

Erdogan június 15-én kezdte meg azerbajdzsáni látogatását a hegyi-karabahi Susa városában, amelyet Azerbajdzsán a közelmúltban foglalt vissza az örményektől a vitatott hovatartozású régió ellenőrzéséért tavaly ősszel megvívott háborúban. A török államfő azeri hivatali partnerével, Ilham Aliyevvel aznap az országaik közötti szövetségi viszonyról szóló egyezményt írt alá.

A megállapodás a többi között a két ország nemzetbiztonsági tanácsainak rendszeres együttes üléseiről, a katonai tevékenységek összehangolásáról, illetve kölcsönös segítségnyújtásról rendelkezik a szuverenitásra vonatkozó, illetve a biztonsági fenyegetések esetében.

Erdogan várhatóan szerdán megtekinti majd az Európa-bajnokság keretében tartott török-walesi mérkőzést is Bakuban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑