2019. 03. 22.

Erdogan: Trump a Golán-fennsíkra vonatkozó nyilatkozata újabb válság felé sodorja a térésget

Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök  az Iszlám Együttműködés Szervezet külügyminiszteri értekezletén újabb fegyveres konfliktusra figyelmeztetett amennyiben Washington elismeri Izrael részeként a szíriai Golán-fennsíkot részt.

“Az Amerikai Egyesült Államoknak a Golán-fennsíkra vonatkozó nyilatkozata újabb válság felé sodorhatja a térséget” – jelentette be Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök az Iszlám Együttműködés Szervezet isztambuli értekezletén elhangzott beszédében.

“Az amerikai elnök Golán-fennsíkra vonatkozó nyilatkozata újabb krízisre adhat okot a térségben. Soha nem fogjuk megengedni, hogy a Golánt izraeli megszállását legalizálják.”  –  fogalmazott Erdogan köztársasági elnök.

„A nemzetközi jog egyik legfontosabb alapelve az országok területi sérthetetlensége. Az, hogy az Egyesült Államok kormánya próbálja legitimizálni a Golán-fennsíkot megszállás alatt tartó Izrael jogtalan cselekedeteit, csak erőszakot és fájdalmat fog okozni a térségben. Törökország támogatja Szíria területi egységét” – hangsúlyozta Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter.

Trump a Twitteren jelentette be: az 52. évforduló után eljött az ideje, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael fennhatóságát a Golán-fennsíkon.

Izrael a Szíriához tartozó Golán-fennsíkot 1967. óta tartja megszállás alatt.

TRT nyomán

, , , , , , ,
Back to Top ↑