Cadmus fordítás Cadmus

Eritreai katonák fosztogatják az etiópiai Tigré tartománynak szánt segélyeket

2021. 04. 28.

Eritreai katonák fosztogatják az etiópiai Tigré tartománynak szánt segélyeket – derül ki az etióp kormány irataiból, amelyekbe az AFP francia hírügynökség kedden betekintést nyert.

Az eritreai kormány tagadta ezeket az állításokat. Jemane Gebremeszkel eritreai tájékoztatási miniszter kedden e-mail üzenetben küldött közleményében hangsúlyozta: kizárt, hogy eritreai csapatok fosztogatnák a humanitárius szállítmányokat, vagy akadályoznák ezek eljutását a rászorulókhoz.

Etiópia ezzel szemben azt állítja, hogy eritreai katonák érkeztek a tigréi élelmiszerelosztó központokhoz, és elvitték a készleteket. A rászorulók pedig a dokumentum szerint “fejvesztve menekültek el” a környékről. Egy etióp kormányzati tisztségviselő szerint a humanitárius szervezetek munkatársai közül többen könnyekre fakadtak ennek láttán.

A térségben súlyos élelmiszerválság alakult ki a harcok miatt, az etióp vöröskereszt korábbi közlése szerint többen éhen haltak a tartomány területén.

Az etióp hadsereg november elején támadást indított az államot uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, mert lázadással vádolta.

A harcokban ezrek haltak meg, és százezrek menekültek el otthonukból. Abij Ahmed etióp miniszterelnök november végén bejelentette az állam székhelyének bevételét és a harcok végét, de a TPLF több egysége gerillaharcot hirdetett a kormányerők ellen, és az elhúzódó harcokban számos atrocitás érte a civileket is.

A kormányfő sokáig tagadta a harcok elhúzódását, de március végén elismerte, és akkor először azt is, hogy eritreai katonák is vannak az országban.

Elemzők szerint ő hívta be őket titokban, saját hadserege támogatására.

Jogvédők súlyos jogsértések elkövetésével vádolják az eritreai katonákat is. Az egyik beszámoló szerint novemberben több mint száz embert gyilkoltak meg Akszúmban, és háborús bűncselekményekről, tömeges nemi erőszakról, fosztogatásokról is érkeztek beszámolók.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑