Cadmus fordítás Cadmus

Eritreai vezető 22 éve először látogatott Etiópiába

2018. 07. 14.

Háromnapos látogatásra Etiópiába érkezett szombaton Iszajasz Afeverki eritreai elnök. Személyében 22 év óta először jár eritreai vezető a szomszédos országban, amelynek 1993-ig az egyik tartománya volt a hazája, de függetlenségi harc árán kivált belőle, majd háborút vívott vele, és a közelmúltig ellenséges viszonyban állt vele.

A diplomáciai olvadás idén júniusban indult meg, amikor Etiópia új reformista miniszterelnöke, Abij Ahmed bejelentette, hogy teljesen elfogadja a két ország között 2000-ben Algírban megkötött békemegállapodás feltételeit, amelyeket a korábbi addisz-abebai kormányok elutasítottak.

A múlt hét végén megállapodtak a telefonos, a légi és a tengeri összeköttetés felújításáról, a határátlépők megnyitásáról és a nagykövetségek újranyitásáról. Eritrea addisz-abebai nagykövetségét Afeverki mostani háromnapos látogatása alatt, vasárnap nyitják meg.

Az eritreai elnököt katonai tiszteletadással, hagyományos táncok bemutatásával, vörös szőnyegen fogadták szombaton. A repülőtérre vezető út a két ország zászlajával és a két állami vezető képével volt díszítve, annak mentén etiópiaiak tömege üdvözölte Afeverkit.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑