Cadmus fordítás Cadmus

Erős offenzívába kezdett a szíriai hadsereg az izraeli határ irányába (videó)

2017. 12. 26.

A Szíriai Arab Hadsereg hétfőn előrenyomult az izraeli és libanoni határok közelsége miatt stratégiailag fontos iszlamista enklávéban Nyugat-Ghouta térségében, mely Damaszkusztól dél-nyugatra fekszik.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségeseinek következő lépése a Bejt Dzsinn város körüli, iszlamisták ellenőrizte enklávé visszafoglalása, miután a kelet-szíriai Deir Ezzor tartományban legyőzték az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet.

A  helyi források jelentése szerint hétfőn az utóbbi hónapok leghevesebb harcai folytak, a Szíriai Arab Hadsereget szövetséges iráni milíciák, a libanoni ellenállási mozgalom a Hezbollah, illetve a térségben élő drúzok álkotta Nemzetvédemi Erők segítették az előrenyomulásban.

Az offenzívát folytató szír katonák légi- és tüzérségi támogatást élveznek .

A Szíriai Arab Hadsereg sajtóosztálya hétfőn közölte: elvágták az iszlamisták utánpótlási vonalait, és körbezárták a Bejt Dzsinnhez közeli Mugr al-Mírt. A libanoni határon fekvő Hermon-hegytől délre lévő Bejt Dzsinn egyes források szerint  napok alattt felszabaduéhat.

Izrael az iszlamista fegyveresek sorozatos vereségeit látva többb légicsapást is végrehajtott Szíriában azzal érvelve, hogy a cionista állam védelmét akarják garantálni. December elején például csapást mértek a Damaszkusztól délre fekvő al-Kiszva város melletti katonai támaszpontra, amelyről széles körben úgy tartották, hogy Irán épített ki magánok ott egy bázist.

Likvidált terrorista a szíriai Bejt Dzsinn-él

Jeruzsálem azért is lobbizik folyamatosan Washingtonnál és Moszkvánál, hogy ne engedjék Iránnak, a Hezbollahnak vagy más síita milíciáknak azt, hogy állandó támaszpontot hozzanak létre Szíriában, és tartsák őket távol a Golán-fennsíktól, amelyet Izrael Szíriától foglalt el 1967-ben.

A térség megtisztítása a iszlamistáktól lehetővé tenné, hogy a Hezbollah egy újabb, biztonságos fegyverszállítási útvonalat nyisson Szíriába. Izrael attól tart, hogy egy ilyen utánpótlási útvonalon iráni fegyverek is érkezhetnek Libanonba.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑