Erősödnek az iráni-venezuelai kapcsolatok

Irán külügyminisztere az Iszlám Köztársaság érdeklődést hangsúlyozta a kölcsönös együttműködés bővítése terén Venezuelával latin-amerikai országból érkező kollégájának.

Az egyeztetések Mohammad Javad Zarif és a venezuelai kollégája, Delcy Rodríguez között folytak Teheránban kedden.

Rodríguez az iráni fővárosba Eulogio Del Pino venezuelai olajminiszterrel utazott.

“Számos lehetőség van a két ország közti együttműködésre”, kezdte Zarif a találkozón.

A vezető iráni diplomata jövő héten fog utazni Venezuelába latin-amerikai körútja részeként egy a kormány és a magánszektor tisztviselőiből álló magas rangú gazdasági küldöttség fejeként.

Azt mondta, az út “minőségi és mennyiségi” szempontból egyaránt jelentősebb tartalommal bír, mint az iráni tisztviselők által korábban tett venezuelai látogatások, hozzátéve, “ez a tény jelzi Irán mély figyelmét, amelyet a latin-amerikai országokkal a kapcsolatainak maximális erősítésére fordít minden vonatkozásban.”

Zarif kifejtette, hogy reméli látogatása az energetikai és banki szektorokban a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez fog vezetni, tekintettel arra, hogy utazására e két ágazatból fogják elkísérni az iráni delegáció tagjai.

Az iráni külügyminiszter hozzátette, Teherán kész volt hozzájárulni bármilyen lehetséges módon az El-Nem Kötelezettek Mozgalmának (Non-Aligned Movement, NAM) közelgő csúcsához, amelyet az év folyamán a későbbiekben fognak megtartani Venezuelában.

Venezuela veszi át a Mozgalom soros elnökségét Irántól.

A NAM egy 120 tagországból és 21 megfigyelő országból álló politikai csoportosulás, ami olyan országokat tömörít, melyek formálisan nem kötelezték el magukat valamely másik nagyobb hatalmi tömb mellett vagy ellen.

A maga részéről Rodríguez üdvözölte az iráni külügyminiszter tervezett látogatását és minden lehetséges területen sürgette az Irán és Venezuela közti kapcsolatok bővítését.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews.vcp.ir)

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑