Cadmus fordítás Cadmus

Erőszakkal telepítik vissza a menekülteket a veszélyes övezetekbe

2018. 01. 08.

Az iraki biztonsági erők erőszakkal telepítik vissza a menekülteket a táborokból veszélyes övezetekbe, mindenekelőtt el-Anbár kormányzóságban, ahol csapdabombák miatt halálveszély fenyegeti őket – közölték menekültek és segélymunkások.

Az Iszlám Állam terrorszervezet elől elmenekült több mint kétmillió iraki sorsának megoldása Haider el-Abádi iraki kormányfő egyik legnagyobb feladata. Bírálói szerint azonban sokkal inkább érdekelt a májusi választások megnyerésében, mint az otthonukból elmenekült irakiak biztonságos visszatelepítésében – jegyezte meg vasárnap a Reuters brit hírügynökség.

A hatóságok akaratuk ellenére telepítik vissza az embereket menekültek és segélymunkások szerint, hogy biztosítsák a választások időben való megtartását. A hatályos törvények értelmében ugyanis a szavazóknak az eredeti lakóhelyük szerint kell voksolniuk.

Abádi népszerűségét növelte az Iszlám Állam feletti iraki győzelem, és aggódik, hogy nem tudják megtartani a választásokat. Stratégiája nem kockázatmentes, a szunnita szavazókat ugyanis elriaszthatja, ha nyilvánosságra kerülnek az erőszakosan hazatelepített szunnita belső menekültek szenvedései.

Abádi második kormányfői mandátumra pályázik, amely során a korrupció ellen akar harcolni, és fenn kívánja tartani a nemzeti egységet a kurd szakadárokkal szemben. Minden szavazatra szüksége van, ha le akarja győzni az Irán támogatását élvező síita milíciákkal kapcsolatban álló jelölteket – írta a Reuters.

Segélymunkásokkal, illetve az el-Anbár tartományban, a Bagdadtól 40 kilométerre fekvő Amríjat el-Fallúdzsa-i menekülttáborban élő belső menekültekkel, illetve más térségekbe hazatelepítettekkel készült interjúkból kiderült, hogy számos menekültet erőszakkal telepítettek vissza.

Segélymunkások szerint váratlanul katonai teherautók érkeztek a táborba, a parancsnokok felolvastak egy névsort. Az azon lévőknek azonnal csomagolni és indulni kellett.

A Reuters beszámolt az egyik menekült, a 37 éves Száleh Ahmed esetéről, akinek feleségével és a listán szereplő néhány gyermekével kellett visszatérnie a táborparancsnok által biztonságosnak mondott területre, Betajába. A romba dőlt házuk udvarán egy csapdabomba robbant fel, a felesége azonnal meghalt, lánya súlyosan megsebesült, a férfi fél szemét elvesztette.

Nevük elhallgatását kérő segélymunkások szerint 2400-5000 között lehet a november 21. és január 2. között erőszakkal visszatelepítettek száma.

Egy iraki katonai szóvivő, Jahíja Raszúl dandártábornok túlzásnak nevezte a polgári személyek erőszakos visszatelepítésével kapcsolatos állításokat, mindazonáltal leszögezte, hogy “a polgároknak haza kell térniük, miután legyőzték az Iszlám Államot”.

Az ENSZ adatai szerint az iraki belső menekültek több mint a fele tért vissza otthonába. Több mint 3,2 millióan tértek vissza december végéig, míg 2,6 millióan továbbra is otthonától távol élnek a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint.

Orientalista.hu – ATV, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑