Cadmus fordítás Cadmus

Erőszakos hatalomátvételi kísérlettel és rendbontások szervezésével vádolták meg Almazbek Atambajev volt kirgiz elnököt

Erőszakos hatalomátvételi kísérlettel és tömeges rendbontások szervezésével vádolták meg Almazbek Atambajev volt kirgiz elnököt – közölte szerdán az ügyvédje.

Szergej Szleszarjov szerint védence hatósági értesítést kapott erről. A vád szerint Atambajev a tavalyi októberi zavargások idején követte el a terhére rótt bűncselekményeket. Szleszarjev ezzel kapcsolatosan felhívta a figyelmet arra, hogy védence akkor éppen őrizetben volt, ezért nem szervezhetett rendbontásokat.
Atambajeven kívül egykori kabinetfőnöke, Farid Nyijazov és testőre, Kanat Szagimbajev, illetve Kurszan Aszanov volt belügyminiszter-helyettes ellen is büntetőeljárás folyik ebben az ügyben.

A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban tavaly október elején választásokat tartottak, amelyeken Szooronbaj Dzsejenbekov államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba, de az eredményeket végül érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket. Tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több vidéki nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadítottak a börtönből több elítélt politikust.

A különböző politikai táborok közötti utcai összecsapásokban több mint 1200 ember megsérült és egy meghalt.
Az idén január elején elnökválasztást tartottak, amelyet a nacionalista Szadir Zsaparov nyert meg nagy többséggel, már az első fordulóban. Zsaparovot a korábbi politikai válságok idején elkövetett túszejtés miatt tizenegy és fél évi elzárásra ítélték, de hívei őt is kiszabadították az októberi zavargások idején.

Atambajev 2011-től 2017-ig, Dzsejenbekov előtt volt államfő, 2019 augusztusában vették őrizetbe, a többi között korrupcióval és törvénytelen földügyletekkel, tömeges rendbontások szervezésével és gyilkossági kísérlettel vádolták meg. Miután romlott az egészsége, néhány hónapja a nemzetbiztonsági szervek fogdájából olyan börtönbe szállították, ahol orvosi ellátást is kaphatott.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑