Cadmus fordítás Cadmus

Erőszakos hatalomátvételi kísérlettel és rendbontások szervezésével vádolták meg Almazbek Atambajev volt kirgiz elnököt

2021. 09. 15.

Erőszakos hatalomátvételi kísérlettel és tömeges rendbontások szervezésével vádolták meg Almazbek Atambajev volt kirgiz elnököt – közölte szerdán az ügyvédje.

Szergej Szleszarjov szerint védence hatósági értesítést kapott erről. A vád szerint Atambajev a tavalyi októberi zavargások idején követte el a terhére rótt bűncselekményeket. Szleszarjev ezzel kapcsolatosan felhívta a figyelmet arra, hogy védence akkor éppen őrizetben volt, ezért nem szervezhetett rendbontásokat.
Atambajeven kívül egykori kabinetfőnöke, Farid Nyijazov és testőre, Kanat Szagimbajev, illetve Kurszan Aszanov volt belügyminiszter-helyettes ellen is büntetőeljárás folyik ebben az ügyben.

A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban tavaly október elején választásokat tartottak, amelyeken Szooronbaj Dzsejenbekov államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba, de az eredményeket végül érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket. Tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több vidéki nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadítottak a börtönből több elítélt politikust.

A különböző politikai táborok közötti utcai összecsapásokban több mint 1200 ember megsérült és egy meghalt.
Az idén január elején elnökválasztást tartottak, amelyet a nacionalista Szadir Zsaparov nyert meg nagy többséggel, már az első fordulóban. Zsaparovot a korábbi politikai válságok idején elkövetett túszejtés miatt tizenegy és fél évi elzárásra ítélték, de hívei őt is kiszabadították az októberi zavargások idején.

Atambajev 2011-től 2017-ig, Dzsejenbekov előtt volt államfő, 2019 augusztusában vették őrizetbe, a többi között korrupcióval és törvénytelen földügyletekkel, tömeges rendbontások szervezésével és gyilkossági kísérlettel vádolták meg. Miután romlott az egészsége, néhány hónapja a nemzetbiztonsági szervek fogdájából olyan börtönbe szállították, ahol orvosi ellátást is kaphatott.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑