Esett a török GDP

Törökországban ugyan a kormány továbbra is a lehető legnagyobb keménységgel lép fel a július 15-én végrehajtott katonai puccskísérlet állítólagos támogatói ellen, az azóta kialakult belpolitikai bizonytalanság azonban a gazdaságra is rányomta bélyegét.

A GDP hét év múltán első ízben csökkent. A harmadik negyedéves, egy éves viszonylatban számított 1,8 százalékos esés rosszabb annál, mint amire előzőleg elemzők számítottak. Az adatok közlését követően a nemzeti valuta, a líra árfolyama 1,8 százalékkal csökkent a dollárral szemben. William Jackson, a Capital Economics elemzője a Financial Timesban rámutatott, az adatok azt mutatják, hogy a júliusi puccskísérlet igen negatív hatást gyakorolt a gazdaságra.

A gyenge gazdasági mutatókra Erdogan várhatóan még nagyobb önkénnyel válaszol. A napokban került a parlament elé, az a javaslat, amely az elnöki köztársaság bevezetését irányozza elő. Csakhogy a GDP esése megtépázhatja az államfő népszerűségét. Magas támogatottságát ugyanis éppen annak köszönheti, hogy 2003-2014 között, amikor még hazája kormányfője volt, emelkedett a GDP.

Mint a FT írja, a puccskísérlet után jelentősen csökkent a fogyasztói és a befektetői bizalom, miután őrizetbe vettek legalább 100 ezer személyt, gyakran teljesen megalapozatlan vádak alapján. Sok befektetőt riasztott el, hogy a kormányzat 600 céget sajátított ki, melyek összértéke meghaladja a 10 milliárd dollárt. A vállalatokat azzal vádolták, hogy kapcsolatban álltak a puccs állítólagos kitervelőjével, az Egyesült Államokban, Pennsylvaniában élő Fethullah Gülennel.

Visszaesett a turizmus is, főként a véres merényletek miatt. Szombaton Isztambulban robbantott egy szakadár kurd csoport, 44 ember halálát okozva. Drámai, 8,4 százalékos csökkenés figyelhető meg a szolgáltatások tekintetében, a mezőgazdaság esetében 3,2 százalékos volt a csökkenés. Naci Agbal pénzügyminiszter azt közölte, hogy jelentős állami csomaggal próbálják meg felgyorsítani a gazdasági növekedést.

2015 harmadik negyedévében még 5,9 százalékkal nőtt a GDP, s az idei év első két hónapjában is 4,5 százalék volt az emelkedés.

Népszava

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑