Cadmus fordítás Cadmus

Észak-Afganisztánban aknamentesítésen dolgozó munkásokat gyilkoltak meg

Aknamentesítési munkálatokon dolgozó tíz munkást gyilkoltak meg egy támadás során az észak-afganisztáni Baglán tartományban – közölte szerdai közleményében a helyi belügyminisztérium.

A kibontakozott harcban legalább 14 ember megsebesült, amikor kedd este a tartomány Baglán-e-Markazi körzetében fegyveresek rajtaütöttek egy aknamentesítőkből álló táboron – derült ki a tájékoztatásból.

“A tálibok behatoltak az aknamentesítéssel megbízott ügynökség épületébe… és lövöldözni kezdtek mindenkire” – mondta el újságíróknak Tarik Arian belügyminisztériumi szóvivő.

Dzsavád Basarat tartományi rendőrségi szóvivő arról számolt be, hogy a munkások a Halo Trustnak, a legnagyobb afganisztáni aknamentesítési szervezetnek dolgoztak. “A tálibok bevitték őket egy szobába, és tüzet nyitottak rájuk” – tette hozzá.

Eddig senki sem jelentkezett a támadás elkővetőjeként. A belügyminisztérium a szélsőséges tálibokat vádolja a gyilkoságokkal, akik azonban tagadták érintettségüket.

“Elítéljük a védtelen emberek elleni támadást, amit kegyetlenkedésnek minősítünk” – írta a Twitteren Zabiullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője. A tálibok “normális” kapcsolatot ápolnak a nem kormányzati szervezettel – állította.

A Halo Trust honlapja szerint 2600 alkalmazottja van Afganisztánban. Az országban zajló aknamentesítési program teljesen afgán vezetésű.

A több évtizedes konfliktus után Afganisztán tele van aknákkal és fel nem robbant lőszerekkel, és a különböző ügynökségek a tálibok 2001-es elűzése óta eltelt években ezek felszámolásán dolgoztak.

Az erőszak meredeken megnőtt az országban azóta, hogy az Egyesült Államok áprilisban bejelentette, hogy szeptember 11-ig minden egységét kivonja. A tálib lázadók 34 tartományból 26-ban harcolnak a kormánycsapatok ellen – közölték kormányzati tisztviselők.

A harcok által leginkább érintett körzetekben a felkelők aknákat és bombákat helyeztek el az utak mentén. Bár ezek a robbanószerek a kormányerők ellen irányulnak, gyakran civileket ölnek és sebesítenek meg.

Az afganisztáni segélyprojekteket és nem kormányzati szervezeteket a múltban többször is támadások érték. Egyes kimutatások szerint 2020-ban 180 olyan incidenst regisztráltak, amelyek a nem kormányzati szervezeteket érintették Afganisztánban. A szervezetek tizennégy alkalmazottját meggyilkolták, huszonhetet megsebesítettek és negyvenkettőt elraboltak.

MTI

Sharing is caring!

Back to Top ↑