Észak-iraki kurd állásokat bombázott a török légierő

12 vadászbombázó az Irak északi részében fekvő Hakkurk, Haftanin, Avasin és Baszján vidékén összesen 11 célpontra mért megsemmisítő csapásokat, köztük a PKK lőszerraktáraira, bunkereire és óvóhelyeire.

Légitámadásokat hajtott végre a török légierő a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet észak-iraki állásai ellen szerdán késő este – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön.

Törökország azután indított kiterjedt légitámadásokat az észak-iraki kurd lázadók ellen, hogy idén Ankarában már két öngyilkos merénylet elkövetéséért is a PKK egyik fiókszervezete, a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport vállalta a felelősséget. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, 29 ember halálát okozva. Március 13-án egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, akkor a két támadóval együtt 38 ember vesztette életét.

Kedden a délkelet-törökországi Hakkari tartományban fekvő Semdinli település környékén bombázott kurd állásokat a török légierő, aminek következtében a PKK 26 felkelője halt meg.

Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok kurd milíciák és a hadsereg között. A biztonsági erők december óta átfogó katonai akciót hajtanak végre a kurd fegyveresek ellen. Az összecsapások során július óta a török haderő katonáiból 260-an, a PKK lázadói közül ezrek estek el, számos helyen kijárási tilalom van érvényben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt állította, hogy török részről több mint 300 halottja van a harcoknak, míg a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) szerint az összecsapásoknak civilek százai ugyancsak áldozatául estek.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑