Cadmus fordítás Cadmus

Etióp miniszterelnök: Tigré nyugati része felszabadult

Abij Ahmed etióp miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy felszabadították Tigré tartomány nyugati részét, ahol a kormányerők egy hete harcolnak a lázadókkal.

A légicsapásokban és a szárazföldi műveletekben százak vesztették életüket, és tízezrek kényszerültek menekülésre. Az etióp kormányfő elutasította a nemzetközi közösség tárgyalásra buzdító felszólításait, és leszögezte: az a célja, hogy eltávolítsa és letartóztassa a tigréi vezetőket, és felszámolja fegyverarzenáljukat.

Az etióp parlament megvonta 39 tagja, köztük Tigré tartomány elnöke immunitását. A kormány csütörtökön tájékoztatott, hogy 150 embert vettek őrizetbe a zavargásokkal összefüggésben.

Az ENSZ és humanitárius szervezetek katasztrófától tartanak. Tigrében legalább 600 ezer alultáplált ember szorul segítségre, akik a térség lezárását követően elérhetetlenné váltak a segélyszervezetek számára.

A több mint ötmillió lakosú északi tartományban a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vette át az uralmat egy héttel ezelőtt. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és hadműveletet indított.

A felkelők évtizedekig meghatározó szerepet töltöttek be az ország politikai életében. Abij Ahmed 2018-as megválasztásakor léptek ki az etiópiai kormánykoalícióból.

Noha Etiópiában az augusztusra tervezett választásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, Tigré tartományban szeptemberben – dacolva a központi hatalom akaratával – helyhatósági választásokat tartottak, amelyen a többség a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed kormánya ellen szavazott.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑