Cadmus fordítás Cadmus

Etiópia beengedi a segélyszállítmányokat Tigré tartományba

Megállapodásra jutott az ENSZ és Etiópia arról, hogy beengedik a humanitárius segélyszállítmányokat a kormányerők által ellenőrzött területekre, ahol már véget értek a harcok a helyi lázadók ellen – jelentette be szerdán a világszervezet.

Az áttörésnek tekinthető megegyezés értelmében a felek logisztikai csapatot hoztak létre a segélyek célba juttatására, amely már szerdán megkezdődik.

A harcok kirobbanása óta ez az első alkalom, hogy élelmiszer és gyógyszer juthat be a 6 milliós lakosságú Tigré tartományba, ahol a jelentések szerint a csaknem egy hónapja tartó konfliktusban töbferitb ezren vesztették életüket, és százezrek váltak földönfutóvá.

Lakosok tízezrei menekültek Szudánba. Tigrében legalább 600 ezer alultáplált ember szorul segítségre, ők a térség lezárását követően eddig elérhetetlenek voltak a segélyszervezetek számára, hiába várakoztak hetek óta a segélyszállítmánnyal megpakolt teherautók a tartomány határán.

Abij Ahmed etióp kormányfő hétfőn azt bizonygatta, hogy a hadsereg legyőzte az északi Tigré tartományban a lázadókat, akiknek a parancsnoka viszont azt jelezte, hogy folytatják a harcot minden fronton. Független forrásból lehetetlen megerősíteni bármelyik fél állítását. A Tigré tartományt a külvilággal összekötő kommunikációs és közlekedési csatornák továbbra is csaknem teljesen zárva vannak.

A harcok november elején robbantak ki, miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, és felszerelést zsákmányoltak. A hadsereg offenzívát indított a lázadók ellen.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑