Cadmus fordítás Cadmus

Etiópia kiutasított hét ENSZ-tisztségviselőt beavatkozás vádjával

2021. 10. 01.

Az etióp kormány kiutasított hét ENSZ-tisztségviselőt azzal a váddal, hogy “beavatkoztak a belügyekbe” – derül ki az etióp külügyminisztérium csütörtöki közléséből.

A külügyi tárca közleménye szerint a hét tisztségviselőnek – köztük az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), valamint az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) vezetőjének – 72 órája van arra, hogy elhagyja az országot.

A világszervezet tájékoztatása szerint António Guterres ENSZ-főtitkárt “sokkolta” az erről szóló információ. “Már megbeszéléseket folytatunk az etióp kormánnyal annak reményében, hogy az ENSZ folytathassa fontos munkáját” – áll a közleményben.

Martin Griffiths, az ENSZ-főtikárnak a humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese kedden azt mondta: a tigréi régióval szemben közel három hónapja fennálló “de facto blokád” miatt a szükséges segélyszállítmányoknak mindössze 10 százaléka jut be a harcok sújtotta térségbe.

Az etióp hatóságok ezzel szemben meg nem nevezett humanitárius alkalmazottakat vádolt azzal, hogy kivételez a tigréi erőkkel, sőt, felfegyverezi őket, mindazonáltal nem szolgáltak bizonyítékokkal ezeknek az állításoknak az alátámasztására.

Tigrében tavaly november óta dúlnak harcok a kormányerők és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között. A harcokban és légicsapásokban ezrek vesztették életüket, kétmillióan menekültek el otthonukból, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket.

Addisz-Abeba júniusban tűzszünetet jelentett be, miután a felkelők elfoglalták Tigré székhelyét, Mekelét és a terület nagy részét. A fegyvernyugvást azonban a felkelők elutasították, az összecsapások pedig átterjedtek a szomszédos régiókra is. Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségének (USAID) vezetője, Samantha Power augusztusban az etióp kormányt tette felelőssé a segélyek visszatartásáért, az OCHA pedig szintén augusztusban jelezte, hogy nem tud segélyszállítmányokat bejuttatni a tartományba.

Az AP amerikai hírügynökség a múlt héten a tigréi régióról szóló beszámolójában súlyos éhínség veszélyére figyelmeztetett, emlékeztetve: az ENSZ korábban “az évtized legszörnyűbb éhínségének” nevezte az ott kialakult helyzetet.

A hírügynökségnek nyilatkozó egyik segélymunkás elmondta: tudomásuk szerint Tigré több mint 20 kerületében haltak éhen emberek. Hangsúlyozta: ha nem érkezik sürgősen megoldás, rengeteg embert veszítenek el az élelmiszerhiány miatt.

Az etióp kormány a lázadókat okolja a kialakult helyzetért.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑