Cadmus fordítás Cadmus

Etiópia Nobel-békedíjas miniszterelnöke a fronton irányítja a hadműveleteket

Etiópiában a 2019-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed miniszterelnök mostantól a frontvonalról irányítja a hadműveleteket a tigréi felkelők ellen – jelentette be az etióp kormányszóvivő.

Tulu Legessze újságíróknak azt mondta, Abij kedden érkezett meg a frontra, de a kormányfő pontos tartózkodási helyét nem árulta el.

Abij távollétében a helyettese, Demeke Mekonnen Hasszen látja el a miniszterelnöki feladatokat.

Abij Ahmed a héten jelentette be, hogy átveszi a hadsereg vezetését. A Nobel-békedíjas miniszterelnök – aki korábban katona volt – a döntést az észak-etiópiai Tigré tartományt irányító, onnan pedig a főváros, Addisz-Abeba felé nyomuló Tigréi Népi Felszabadítási Fronttal (TPLF) és a hozzájuk csatlakozott milíciákkal vívott harcokkal magyarázta.

„Olyan idők járnak, amikor mártíromságra van szükség az ország vezetéséhez” – állt a kormányfő hétfői közleményében. A kormány minden, katonai szolgálatra alkalmas állampolgárt felszólított, hogy vegyen részt a harcokban.

Az Afrika második legnépesebb országában tavaly november óta dúló konfliktusnak már több 10 ezer halálos áldozata van, és bár többek között az Afrikai Unió és az USA is igyekszik közvetíteni a harcoló felek között, az ENSZ pedig többször figyelmeztetett humanitárius válságra, a konfliktus nem csillapodik.

MTI, 444.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑