Etiópia újranyitotta eritreai nagykövetségét

Etiópia újranyitotta eritreai nagykövetségét csütörtökön Aszmarában, a lépés újabb jele a kapcsolatok javulásának, azt követően, hogy az Afrika szarván elhelyezkedő két ország idén július 9-én békemegállapodást kötött.

Az eritreai és etiópiai vezetők az elmúlt két hónapban gyorsan véget vetettek a két ország évtizedig tartó ellenségeskedésének.

A Fana állami műsorszolgáltató beszámolója szerint Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök és Iszajasz Afeverki eritreai elnök együtt nyitotta meg a képviseletet egy rövid ünnepélyes rendezvény keretében. Egy hónappal ezelőtt Eritrea nyitotta meg újra nagykövetségét az etióp fővárosban, Addisz-Abebában.

Eritrea 1993-ig Etiópia része volt, amikor népszavazás eredményeképpen, évtizedekig tartó függetlenségi harc után elszakadt az anyaországtól. Öt évre rá, 1998-ban két háborút is vívtak egymással, majd két év múlva Algírban békemegállapodást kötöttek, amelynek feltételeit azonban a korábbi addisz-abebai kormányok elutasították.

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök és Iszajasz Afeverki eritreai elnök szerdán másodszor találkozott a júliusi békemegállapodás aláírása óta. Csütörtökön csúcstalálkozót tartanak, amelyen jelen lesz Mohamed Abdullahi Mohamed szomáliai elnök is. Abdullahi már másodszor jár Eritreában július 30. óta, ami azt mutatja, hogy az etióp-eritreai közeledés jó hatással van a térségbeli országok közötti viszonyra.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑