Etiópiában csaknem 800 embert vettek őrizetbe merényletkísérletek gyanújával

Az etióp rendőrség őrizetbe vett 796 embert, akik a gyanú szerint “terrortámadásokat” akartak végrehajtani a fővárosban, Addisz-Abebában a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) számára – közölte hétfőn a Fana kormánypárti műsorszolgáltató.

A bejelentésre sem az etióp kormány, sem a TPLF nem reagált.
A kormány közölte, hogy az etióp szövetségi erők körbevonták a TPLF által részben ellenőrzött északi Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, a várostól mintegy 50 kilométerre.

A kormány 72 órás ultimátumot adott a TPLF-nek, hogy megadja magát. Abij Ahmed miniszterelnök közölte a mintegy 5 millió lakosú, hegyvidéki területet uraló TPLF-fel: szerdáig tegye le a fegyvert, vagy végső támadást indít a mintegy félmillió lakosú Mekele ellen.

A TPLF vezetője, Debrecion Gebremikael tagadta, hogy a szövetségi erők bekerítették Mekelét, egyúttal azt mondta a Reuters hírügynökségnek: az ultimátummal való fenyegetőzés valójában csak ürügyül szolgál a kormányerőknek arra, hogy újrarendezzék erőiket, miután – Debrecion szerint – vereséget szenvedtek három fronton. A Reutersnek nem sikerült megerősítenie ez utóbbi állítás valódiságát.

A hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi: a felek állításait nehéz ellenőrizni, mivel a térségben jelenleg nem működik sem a telefonos, sem az internetes kommunikáció.

Redvan Huszein kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a kormányerők immár Tigré tartomány nagy részét ellenőrzésük alatt tartják, az elfoglalt városokban élő emberek pedig beszolgáltatják fegyvereiket, amelyeket a TPLF-től kaptak.

A tigréi erők hétfőn rakétákat lőttek ki a szomszédos Amhára tartomány – amelynek hatóságai támogatják a szövetségi erők offenzíváját – székhelyére, Báhir Darra – derül ki Redvan és helyi lakosok beszámolójából. Redvan szerint a rakéták nem okoztak károkat.

A térségben november elején robbantak ki harcok, miután a kormány szerint a TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, és katonai felszerelést zsákmányoltak. Az etióp haderő ezután indított offenzívát a Tigré tartományt uraló TPLF ellen. Az azóta dúló harcokban és légicsapásokban százak – akár ezrek – veszthették életüket, és mintegy 40 ezren menekülhettek a szomszédos Szudánba.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑