Cadmus

EU: még több erőfeszítésre van szükség az atomalku megóvásához

A kedden Bécsben tartott tárgyalásokon történt előrelépés ellenére még több diplomáciai erőfeszítésre van szükség az iráni atomalku megóvásához – írta Twitter üzenetében az Európai Unió külszolgálatának politikai igazgatója, Enrique Mora.

Üzenetében hozzátette, hogy csak a diplomácia révén lehet előrelépést elérni az Irán elleni szankciók feloldását szabályozó egyezmény, hivatalos nevén a Közös Átfogó Cselekvési Terv előtt álló kihívások leküzdéséhez.

Az Európai Unió vezetésével két hete kezdődött el tárgyalássorozat Bécsben arról, hogy miképpen lehet biztosítani a hathatalmi megállapodás teljes körű és hatékony végrehajtását az összes fél részéről. Az EU keddi sajtóközleménye szerint a tárgyalások a jövő héten is folytatódnak.

A tárgyalások egyik célja, hogy az Egyesült Államok visszatérjen a 2014-ben kötött többhatalmi megállapodáshoz, amelyből az akkori amerikai elnök, Donald Trump 2018-ban kiléptette országát, visszaállítva ezáltal az Irán elleni kereskedelmi szankciókat.

Trump elnök lépésére válaszul, a közel-keleti ország felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével, és ismét belefogott nukleáris programjának fejlesztésébe.

Trump utódja, Joe Biden elnök kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok visszatérne a szerződéshez, ha Irán feltételek nélkül betartja a megállapodásban foglalt kötelezettségeit. Josep Borrell az EU kül-és biztoságpolitikai főképviselője, hétfőn arról beszélt, hogy jó esélyt lát az Egyesült Államok visszatérésére, és Irán is nyitottnak mutatkozik a szerződésben rögzített feltétek teljesítésére.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑