Cadmus fordítás Cadmus

Európa egyik legnagyobb mecsetjét avatta fel Erdogan

2018. 09. 30.

Felavatta Kölnben Európa egyik legnagyobb mecsetjét a török elnök. 1250 ember fér el a 17 ezer négyzetméteres telken felépített mecsetben. Ismét volt Erdogan-párti és Erdogan-ellenes tüntetés is, tehát továbbra is rendkívüli feszültséget okoz a német utcákon és a német politikában a török elnök látogatása.

Köln új központi mecsetét a modern vallásos építészet egyik kiemelkedő alkotásának tartják, mert vasbeton–üveg szerkezete szakít a hagyományos formákkal. A mecset megnyitójára érkezett a német nagyvárosba Recep Tayyip Erdogan török elnök, az imahelyet ugyanis, mint a legtöbb németországi mecsetet egy, a török Vallásügyi Minisztériumhoz kapcsolódó szervezet tartja fenn.

A meghívott vendégek előtt az elnök köszönetet mondott a meghívásért és kijelentette, a mecsetnek nem lesz köze a terrorhoz, mert az a béke szimbóluma. A németeket pedig arra biztatta, menjenek bátran Törökországba.

Tüntetések zajlottak

A török elnök látogatása nem volt végig kedélyes, a hatalmas rendőri készültség ellenére a mecset előtti teret tüntetők foglalták el. Egyesek Erdogan elnök ellen, mások mellette vonultak az utcára.

A feszültségek nem csak a kölni mecset előtt jelentek meg, végigkísérték a török elnök egész németországi útját. Berlinben is tüntettek ellene, és a német politikusok sem rajongtak azért, hogy Erdogant láthatják vendégül.

Jelentős eltérések

A tárgyalásokból kiderült, számos dologban jelentős eltérések vannak az álláspontok között, és ezek az utóbbi években csak tovább erősödtek – mondta diplomatikusan a közös sajtótájékoztatón Angela Merkel kancellár.

Merkel elsősorban a Törökországban bebörtönzött német állampolgárságú újságírók ügyére, illetve a törökországi puccs utáni tisztogatásokra gondolt, a török elnök pedig olyanok kiadatását követelte, akiket az ankarai vezetés felelősnek tart a két évvel ezelőtti hatalomátvételi kísérletért. Németország azonban nem engedett, úgy tudni Erdogan emiatt majdnem le is fújta a közös sajtótájékoztatót.

A két ország egymásra van utalva

A német elnök által adott péntek esti fogadás is feszültre sikerült. Sok német állami vezető részt sem vett, amely meglehetősen szokatlan a diplomáciai gyakorlatban. A két elnök beszéde egyaránt kritikus hangvételű volt, amely szintén ritka egy államfői fogadáson.

Azzal azonban Angela Merkel és Recep Tayyip Erdogan is tisztában van, hogy a két ország minden ellentét ellenére egymásra van utalva. Nemcsak a négymillió németországi török miatt, akiknek többsége Erdogan elnök híve, hanem azért is, mert Németországnak szüksége van a török segítségre Szíriában és a migráció visszatartásában.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑