Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Ezer túszt szabadítottak ki egy afrikai mecsetből

2017. 05. 16.

Harmadik napja tartottak hétfőn a heves összetűzések a Közép-afrikai Köztársaság délkeleti részében. Hétfőn mintegy ezer civilt sikerült kiszabadítani, akik a harcok elől menekültek a hét végén egy mecsetbe és fegyveresek túszként tartották őket fogva – közölték ENSZ-illetékesek.

Herve Verhoosel, az ENSZ Közép-afrikai Békefenntartó Missziójának (MINUSCA) szóvivője Banguiból telefonon elmondta, hogy hétfőre Bangassou város mecsetét sikerült teljesen kiüríteni és délutánra az utolsó 250 embert is elszállították. Előbb a nőket, a gyermekeket és a sebesülteket, majd a többi férfit menekítették ki az épületből.

Az ENSZ-katonákra támadtak

Előzőleg a MINUSCA tüzet nyitott a mecsetet őrző fegyveresekre és helikoptert is vezényeltek a városhoz. A kongói határ közelében lévő városban hétfőn immár harmadik napja tartó összecsapások, amelyekben több százan vettek részt nehézfegyverekkel, a legújabb jelei annak, hogy a több éve tartó etnikai és vallási feszültség tovább fokozódik az afrikai országban – mutatott rá a Reuters brit hírügynökség.

A keresztény milicisták polgári célpontokra és ENSZ-békefenntartókra, valamint a repülőtérre és a Mbomou folyón átívelő stratégiai fontosságú hidakra támadtak. A harcoknak legalább 30 áldozata volt, közülük eddig 26 embert sikerült azonosítani, egy katona meghalt.

Parfait Onanga-Anyanga, a 13 ezer fős MINUSCA parancsnoka a Reutersnek egy interjúban előzőleg elmondta, hogy a fegyveresek között sok a gyermekkatona, akik szemmel láthatóan kábítószer befolyása alatt voltak. Segélymunkások szerint a milíciák az ugandai és a francia katonák néhány hónappal korábbi távozása okozta biztonsági űrt igyekeznek kihasználni.

António Guterres ENSZ-főtitkár vasárnap megdöbbenését fejezte ki a MINUSCA elleni támadások miatt, amelyek során hat békefenntartó halt meg Bangassou térségében.

A Közép-afrikai Köztársaságban 2013 óta tombol a felekezetközi erőszak, amióta a Szeleka iszlamista szekta megragadta a hatalmat és elűzte Francois Bozize elnököt, amire a keresztény Antibalaka milíciák véres megtorlása volt a válasz. Az egykori francia gyarmaton több mint 400 ezer ember vált belső menekültté és 2,2 millió ember, azaz a lakosság közel fele szorul segélyszállítmányokra.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑