Ezért mondott le a múlt héten az iráni külügyminiszter

Mohamed Javád Zaríf iráni külügyminiszter nem tudott Bashar Al-Assad szíriai elnök múlt heti teheráni látogatásáról, ezért nyújtotta be lemondását – jelentette az ISNA iráni hírügynökség kedden.

A döntés hátteréről Bahram Gasszemi külügyi szóvivő tájékoztatta a hírügynökséget.

Gasszemi közölte: a teheráni külügyminisztérium egyáltalán nem tudott Assad útjáról egészen annak végéig, és ez volt a tárcavezető lemondásának egyik oka. Zaríf nem személyes sérelmek miatt akart távozni hivatalából, hanem azért, hogy a külügyminisztérium és a diplomácia visszakerüljön az őt megillető helyre – tette hozzá.

Assad és Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető múlt heti találkozóján jelen volt Kassem Suleymani, a Khamenei közvetlen irányítása alá tartozó elitalakulatnak, a Forradalmi Gárdának a külföldi műveletekért felelős parancsnoka volt jelen.

A diplomáciai eseményt követően  Suleymani bizonygatta, hogy Zaríf a legfőbb külügyi illetékes, és továbbra is élvezi Khamenei bizalmát.

Hassan Rouhani iráni elnök nem fogadta el Zaríf lemondását, és kiállt a tárcavezető mellett. Zaríf a fronton harcol az Egyesült Államok ellen folyó konfliktusban – jelentette ki.

A külügyminiszter elemzők szerint a reformpárti Rouhani egyik legfontosabb szövetségese a kormányban. Lemondásának okát széles körben abban látták, hogy a Nyugat-ellenes keményvonalasok bírálatainak kereszttüzébe került, miután Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok részéről 2018 májusában felmondta a nagyhatalmak és Irán között ez utóbbi nukleáris programjáról szóló megállapodást, amelynek létrejöttében oroszlánrésze volt a külügyminiszternek. Trump egyúttal a Teheránnal szembeni szankciók egy részét visszaállító rendeletet adott ki.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑