Cadmus fordítás Cadmus

Ezrek hallgatták Betlehemben az éjféli misét

2019. 12. 25.

A világ minden tájáról érkeztek a keresztények ezrei kedden a Palesztin Hatóság felügyelte ciszjordániai Betlehembe, Jézus szülőhelyére, hogy a hagyományoknak megfelelően meghallgassák Pierbattista Pizzaballa érseknek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátorának éjféli miséjét.

A turisták, zarándokok tömegei több napja áramlanak e városba, ahol az apostoli adminisztrátor bemutatja a hagyományos éjféli misét a Születés Temploma melletti Szent Katalin katolikus templomban. A szertartásra várták ezen az éjszakán Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnököt is.

A Születés Temploma előtti Jászol téren egy hatalmas karácsonyfát állítottak fel, melynek lábánál a szokásnak megfelelően kialakították a hagyományos jászolt.

Az idei ünnep egyik különlegessége, hogy csaknem 1400 év után hazatért Rómából Betlehembe a Jézus bölcsőjének tartott jászol egy darabja. Maradványait évszázadokon át az egyik legrégebbi ókeresztény templomban, a római Santa Maria Maggiore-bazilikában őrizték.

Mahmúd Abbász palesztin elnök karácsonyi üzenetében emlékeztetett a térség mindmáig feszült, konfliktusokkal teli helyzetére, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy szükség van a megbékélésre. A szenvedések, az igazságtalanság és a „kemény izraeli megszállás” ellenére a karácsonyt és az új esztendőt az öröm és béke üzenetével kell megünnepelni – hangoztatta az elnök.

Egy nappal korábban egyébként a heves bírálatokat követően Izrael mégis megkezdte a belépési engedélyek kiosztását a Gázai övezetben élő keresztényeknek, akik így Betlehembe és Jeruzsálembe látogathatnak karácsonyozni.

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑