2018. 12. 03.

Ezrek tüntettek a grúziai elnökválasztások eredménye ellen

Egyes források szerint mintegy huszonöt ezeren tüntettek az e heti elnökválasztások ellen a grúz fővárosban, Tbilisziben. Grigol Vasadze, az elnökválasztás második fordulójában alulmaradt jelölt bejelentette: megtámadja a választás eredményét a bíróságon.

Az AP amerikai hírügynökség szerint voltak, akik kezükben hagymás vagy krumplis zsákkal vonultak utcára gúnyt űzve abból, hogy – állításuk szerint – a kormány zöldségosztással próbált választókat megvesztegetni.

Előrehozott választásokat követelnek

A tiltakozók választási csalással vádolták Szalome Zurabisvilit, az elnökválasztás győztesét, és előrehozott választásokat követeltek a parlament épületével szemben, grúz és európai uniós zászlókat lengetve. A helyi hatóságok megkétszerezték a biztonsági intézkedéseket a belvárosban a megmozdulások miatt, amelyek során nem történt incidens.

A grúz elnökválasztás második fordulóját szerdán a Georgiai Álom párt által támogatott Zurabisvili nyerte a voksok 59,52 százalékával. A voksolást megfigyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint bár a voksolást jól lebonyolították, az állami forrásokkal visszaéltek a kampányban, és az egyik oldal jogosulatlan előnyt élvezett.

A szerdai volt az utolsó közvetlen elnökválasztás a kaukázusi országban, mivel egy alkotmányos reform értelmében, amely Grúziát parlamentáris köztársasággá alakította át, az államfőt ezentúl a törvényhozás választja meg.

Megtámadják a második forduló eredményét

Grigol Vasadze, az Egyesült Nemzeti Mozgalmat is magában foglaló ellenzéki koalíció alulmaradt jelöltje a végleges eredmények közzétételét követően nem sokkal bejelentette: nem fogadja el az elnökválasztás eredményét. Állítása szerint a kormányzó Georgiai Álom párt olyan eszközökhöz nyúlt, mint a választók megfélemlítése, a tömeges fenyegetések, illetve törvénytelenül visszaélt az állampolgárok személyes adataival.

A vasárnapi gyűlésen Vasadze kijelentette: megtámadja az elnökválasztás második fordulójának eredményét a bíróságon. Az ellenzéki elnökjelölt ezenkívül előrehozott választásokat követelt.

Hirado.hu, MTI

, , , ,
Back to Top ↑