Cadmus fordítás Cadmus

Ezrek tüntettek egy határ menti pakisztáni régióban az afganisztáni békéért

Ezrek tüntettek az afganisztáni békéért kedden Pakisztán északnyugati térségében, ahol a biztonsági helyzet a nemzetközi csapatok afganisztáni kivonásával párhuzamosan romlik.

A dél-vazirisztáni térségben tartott tiltakozást a pastuk jogait védő Pastu Védelmi Mozgalom (PTM) szervezte. Afrászijáb Hattak korábbi felsőházi képviselő és pastu vezető az afgán néppel való “szolidaritási tüntetésnek” írta le a Makín városában tartott megmozdulást.

A térség egykoron az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a tálib radikális iszlamista lázadók fellegvára volt, a régióban számos család szenvedett el erőszakos támadást. A közösség emiatt azzal vádolta a pakisztáni kormányt, hogy nem tesz eleget védelmük érdekében.

Az al-Kaidához és a tálibokhoz köthető fegyveres csoportokat 2014 óta egy sor katonai művelet eredményeképpen kiűzték a pakisztáni törzsi területekről. Mindazonáltal a biztonsági erők és a civilek elleni támadások számának növekedése aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, hogy a tálibok újraszervezik erőiket, és ismét komoly fenyegetést jelenthetnek a határ menti térségben.

A dpa német hírügynökség megjegyzi: a helyi hangok – például a PTM – ritkán szólalnak fel nyilvánosan a jelentős befolyással bíró pakisztáni hadsereg ellen. A keddi tüntetést nem közvetítették a helyi médiában – tették hozzá.

Az Egyesült Államok és Afganisztán azzal vádolja Pakisztánt, hogy támogatja a tálibokat, Iszlámábád azonban visszautasítja ezeket az állításokat.

Afganisztánban a tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva azt, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. A tálibok nagy területeket, több mint 170 körzetet foglaltak el a közel négyszáz közül, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket, amelyek jobbára csak a nagyobb közlekedési csomópontokat és a tartományi fővárosokat nem engedték át nekik.

Mindeközben a Dohában hónapok óta tartó afgánközi béketárgyalásokon a feleknek továbbra sem sikerül előrelépést elérniük.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑