Ezrek tüntettek Izraelben a kormányzati politika ellen

Ezrek vonultak az utcákra Izraelben szombaton, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányának koronavírus-járvánnyal kapcsolatos válságkezelő politikája ellen tiltakozzanak.

Jeruzsálemben, Tel-Avivban, de más nagyvárosokban is tüntettek a Fekete Zászlók mozgalom aktivistái Netanjahu ellen, akivel szemben korrupciós ügyek miatt indult eljárás. Az ügyben eljáró bíróság vasárnap ismét ülésezik.

A Tel-Avivban tüntetők korrupcióval vádolták a politikai vezetést, amely szerintük eltávolodott a néptől. Transzparenseket tartottak fel, amelyeken a többi között azt lehetett olvasni, hogy “korona-diktatúra” és “létbiztonságot mindenkinek”.

Az izraeli kormányfő több milliárdos segélyprogramot mutatott be a járvány okozta gazdasági nehézségek mérséklésére, valamint egy minden izraelinek egyformán pénzt osztó új tervet. Sokan azonban elégtelennek, illetve hibásnak ítélték meg az intézkedéseket.

A bírálók elsősorban attól tartanak, hogy Izrael kiváló hitelminősítés-besorolását ronthatja a terv, mely tovább növeli az ország költségvetési hiányát a magas munkanélküliségi ráta mellett, amely jelenleg meghaladja a 20 százalékot.

Közben egyre növekszik a koronavírussal fertőzöttek száma. Péntekre virradóra az izraeli kabinet emiatt hétvégi korlátozásokat rendelt el. A többi között ismét szigorítottak a gyülekezési és a vendéglátóhelyekre érvényes szabályokon.

Számos étteremtulajdonos azonban bejelentette, hogy dacolni fog az előírásokkal.

Az egészségügyi tárca közölte: eddig 49 204 ember szervezetében mutatták ki a vírust, akik közül négyszázan hunytak el a kórban. Ciszjordániában a palesztin egészségügyi hatóság adatai 8132 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 58.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑