Cadmus fordítás Cadmus

Fegyveresek megtámadták az erbili kormányzói hivatalt (videó)

2018. 07. 24.

Fegyveres támadók hatoltak be hétfőn az iraki Kurdisztán kormányzói hivatalába a terület székvárosában, Erbílben – közölte a kurd autonóm terület helyettes kormányzója. A kurd biztonsági erők csaknem négyórás tűzpárbajt követően az összes támadóval végeztek.

Táhir Abdulla szerint a reggeli órákban fegyveresek közelítették meg a kormányzói hivatal bejáratát, tüzet nyitottak az őrökre, elvették fegyvereiket, és behatoltak az épületbe. Az első hírek két támadóról szóltak, de később kiderült, hogy többen, legalább négyen voltak.

A fegyveresek ezt követően lövöldözni kezdtek az épület harmadik emeleti ablakaiból. A forgalmas városközpontban található hivatal környékét lezárták. A helyszínre erősítés érkezett.

A biztonsági szolgálat emberei körülvették az épületet, elfoglalták a földszintjét, és ellentámadást indítottak a behatolók ellen. A műveletben mesterlövészek is részt vesznek.

A Rúdáv kurd hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a tűzharcban két támadó életét vesztette. Két másik fegyveres állítólag öngyilkos merényletet követett el. Biztonsági források szerint a támadók túszokat is ejtettek az akció során. Két rendőr és egy túsz megsebesült, és három fegyveres, valamint egy alkalmazott életét vesztette.

A férfiak Allahu akbar! kiáltással rohanták le a hivatalt – mondta el egy szóvivő.

Egyelőre egy szélsőséges csoport sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Ritkán kerül sor efféle akciókra Erbílben, amely az egyik legbiztonságosabb város Irakban. A múltban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet követett el pokolgépes merényleteket Erbílben. Az Irakból szinte teljesen kiszorított szélsőségesek a kurd erőket és civileket is támadták az elmúlt években.

Kurd biztonsági tisztségviselők a jelenlegi támadás mögött is az Iszlám Államot sejtik.

„Úgy véljük, hogy a támadók az Iszlám Állam tagjai voltak, mert a szélsőségesek által alkalmazott taktikát használva jutottak be az épületbe, és Allah akbart kiáltoztak” – érvelt egyikük.

MTI, Magyar Idők

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑