Cadmus fordítás Cadmus

Fegyveresek támadtak egy amerikai követségi konvojra Nigériában, többen meghaltak

2023. 05. 18.

Fegyveresek nyitottak tüzet Nigéria délkeleti részén az amerikai nagykövetség munkatársait szállító konvojra, két nigériai követségi dolgozó és két rendőr meghalt, többeket elhurcoltak – jelentették nigériai hatósági források szerdán.

A tájékoztatás szerint a támadás kedden, a rossz biztonsági helyzetéről ismert Anambra államban, Atani városa mellett történt.

Tochukwu Ikenga, az anambrai rendőrség szóvivője azt mondta, a fegyveresek felgyújtották a holttesteket és a járműveket, és elhurcoltak két rendőrt és egy sofőrt.

Az áldozatok között nincs amerikai állampolgár.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma azt közölte, a nagykövetség együttműködik a nigériai biztonsági erőkkel a vizsgálatban.
A térségben dúló erőszakcselekményekért a helyi hatóságok a biafrai szeparatista csoportokat teszik felelőssé.

Biafra államát 1967-ben kiáltották ki Dél-Nigériában, a térség népei 1970-ig küzdöttek a függetlenségért a központi hatalommal, de a szakadár állam felett a nigériai kormány diadalmaskodott.

A szakadár csoportok ma is a térség függetlenségéért küzdenek, melynek ügyében népszavazást is követelnek, a nigériai központi kormány részéről azonban többször leszögezték, hogy az ország egységét nem lehet referendumokkal megbontani.

A szakadáron emellett Nnamdi Kanu, a Biafra Őshonos Népei (IPOB) nevű mozgalom 2021-ben őrizetbe vett vezetőjének szabadon bocsátását követelik.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑