Fegyveresekkel csapott össze a forradalmi gárda Dél-Iránban

Hírügynökségi jelentés szerint négy fegyverest megöltek és további hármat megsebesítettek az iráni elitalakulat, a Forradalmi Gárda tagjai az ország délkeleti részében – jelentette Fars News iráni hírügynökség pénteken a Forradalmi Gárda által kiadott közleményre hivatkozva.

A hírügynökség szerint a fegyveresek egy meg nem nevezett „szomszédos országból” léptek iráni területre, azért, hogy – hivatalos megfogalmazás szerint –„romboló, a nemzetbiztonságra veszélyes tevékenységet folytassanak” az iszlám köztársaságban. A Forradalmi Gárda szerint már júniusban is sor került hasonló összetűzésekre az iráni-pakisztáni határ mentén. Az összecsapások akkor – a biztonsági erők oldalán – több iráni áldozatot követeltek.

Évtizedeke óta a síita többségű Iránban a zömében szunniták lakta Szísztán és Beludzsisztán tartományok számítnak a kábítószer-csempészet és a szeparatizmus fellegvárainak.

A történelmi Beludzsisztán a mai Afganisztán, Pakisztán és Irán egyes területein húzódik, a beludzs szeparatista mozgalmak pedig különösen az utóbbi két helyen erősek. Irán többször vádolta meg Iszlámábádot azzal, hogy támogatja a területén élő beludzs szeparatatistákat, Pakisztán azonban ezt tagadja és azzal vág vissza, hogy inkább Teherán szítja az ő területén élő, az iszlámábádi kormányzattal elégedetlen beludzs kisebbséget.

A térségben aktív a Dzsundullah („Allah katonái”) nevű fegyveres szeparatista mozgalom is, amelynek célja „az iráni szunniták jogegyenlőségének a kivívása”. Az 1979-es iszlám forradalom után az iráni szeparatista mozgalmak jelentős külföldi, többek közt amerikai támogatásban is részesültek.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑