Cadmus fordítás Cadmus

Fegyverként alkalmazzák a nemi erőszakot az észak-etiópiai Tigré tartományban

2021. 04. 16.

Háborús fegyverként alkalmazzák a nemi erőszakot az észak-etiópiai Tigré tartományban – közölte csütörtökön Mark Lowcock, a humanitárius ügyek összehangolásáért felelős ENSZ-iroda (OCHA) vezetője a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT).

Mint mondta, a harcok dúlta Tigrében nyolcéves kislányok is áldozatul estek, de voltak jelentések arról is, hogy egyes nők napokig tartó tömeges erőszakot voltak kénytelenek elviselni.

Lowcock szerint a tigréi humanitárius válság az utóbbi hónapban még inkább kiéleződött. Hozzátette: az ENSZ nem kapott bizonyítékot arra, hogy az – atrocitások elkövetésével vádolt – eritreai katonák kivonultak volna az etióp tartomány területéről.

“Szeretném világossá tenni: a konfliktus nem ért véget, és a helyzet nem javul” – hangsúlyozta az ENSZ BT online tartott zárt ülésén Lowcock beszédének a sajtóban kiszivárgott szövege szerint.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy Tigré ügyében végre egységes álláspontra kell helyezkednie az ENSZ BT-nek. A testület Oroszország és Kína ellenállása miatt nem tudott eddig dűlőre jutni egy egységes nyilatkozatról.

Lowcock szerint továbbra is hatalmas problémát jelent, hogy a humanitárius segítség nem jut el a rászorulókhoz. Mint mondta, értesüléseik szerint eddig 150-en haltak éhen a tartományban.

“Ez mindannyiunkat fel kell, hogy rázzon. Ez jelzés arra, mi várható, ha nem cselekszünk. A háborús fegyverként alkalmazott éheztetés jogsértésnek minősül” – emelte ki az OCHA vezetője.

Fasika Amdeszelasszie, az etióp kormány által kinevezett tigréi átmeneti kormányzat egészségügyi tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Tigré öt kórházából 829 nemi erőszakot jelentettek, de a bűncselekmények tényleges száma valószínűleg magasabb ennél.

“Kétség sem fér ahhoz, hogy a nemi erőszakot háborús fegyverként alkalmazzák ebben a konfliktusban” – mondta Lowcock, aki szerint a bűntettek többségét egyenruhások követték el.

Taje Ackeszelasszie Amde, Etiópia ENSZ-nagykövete közölte, hogy kivizsgálják az eseteket. Egyben azonban azzal vádolta meg az OCHA vezetőjét, hogy nem humanitárius segítőként, hanem olyan ellenségként viselkedik, aki valamiféle bosszúra áhítozik.

Abij Ahmed etióp kormányfő március végén elismerte, hogy atrocitások történtek Tigré tartományban, és első ízben ismerte el azt is, hogy eritreai katonák is az ország területére léptek.

Jogvédők súlyos jogsértések elkövetésével vádolták az eritreai katonákat. Az egyik beszámoló szerint novemberben több mint száz embert gyilkoltak meg Akszúmban, és háborús bűncselekményekről, tömeges nemi erőszakról, fosztogatásokról is érkeztek beszámolók.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑