Cadmus fordítás Cadmus

Fegyverszünetre szólított fel Líbiában az EU

2020. 04. 25.

A béketárgyalások felújítására, humanitárius fegyverszünet megteremtésére szólította a szembenálló feleket Líbiában a német, a francia és az olasz külügyminiszter, valamint az Európai Unió vezető diplomatái szombaton nyilvánosságra hozott közös felhívásukban.

Azt írták, hogy egységesen csatlakoznak António Guterres ENSZ-főtitkár és Stephanie Williams, az ENSZ-főtitkár líbiai politikai ügyeiért felelős különmegbízott hasonló tartalmú nyilatkozatához.

Az uniós politikusok egyben felszólították a líbiai feleket, merítsenek ihletet a muszlim böjti hónap, a ramadán szelleméből ahhoz, hogy tárgyalásokat kezdjenek egy őszinte tűzszünet kidolgozására.

A dokumentumot Joseph Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Jean-Yves Le Drian francia, Luigi di Maio olasz, valamint Heiko Maas német külügyminiszter látta el kézjegyével.

Líbiában áprilisban vált különösen súlyossá a helyzet, amikor annak ellenére heves harcok robbantak ki az ország nyugati részének frontvonalain, hogy az ENSZ és segélyszervezetek az új típusú koronavírus megfékezése érdekében sürgős fegyverszünet bevezetését szorgalmazták.

A világ vezetői idén januárban a német fővárosban, Berlinben megteremtették az alapjait, egy reményeik szerinti újabb békefolyamathoz.
Az EU továbbá tengeri és légi misszióba kezdett a Földközi-tenger keleti részében, hogy megakadályozza fegyverek eljuttatását a szembenálló líbiai felekhez.

Az unió ugyanakkor képtelen ellenőrizni az egyiptomi-líbiai határt, amelyen keresztül még mindig áramlik fegyver a térségbe. Az EU aggódik amiatt is, hogy a líbiai konfliktus még súlyosabbá válása tovább növeli a Közel-Keletről és Afrikából induló migránsok áradatát majd egy évtizeddel Moammer Kadhafi  2011-es megbuktatása után.

Hirado.hu, MTI

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑