2019. 06. 18.

Fehér Ház: nemzetközi nyomást kell gyakorolni Iránra a dúsított uránról tett bejelentése miatt

Nemzetközi nyomást kell gyakorolni Iránra a dúsított uránról tett bejelentése miatt – jelentette ki hétfőn Garrett Marquis, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Teherán urándúsítási tervei csak azért lehetségesek, mert az ország nukleáris kapacitásait „a rémes nukleáris megállapodás érintetlenül hagyta”– fogalmazott Garrett Marquis, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. Garrett a 2015-ben aláírt többhatalmi atomalkura utalt, amelyet hat nagyhatalom – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Oroszország, Franciaország, Németország és Kína – kötött Iránnal, és amelyet a Trump-kormányzat 2018 májusában felmondott.

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője leszögezte: „Trump elnök egyértelművé tette, hogy soha nem engedi meg Iránnak atomfegyver kifejlesztését”. Hozzáfűzte: az iráni rezsim „nukleáris zsarolására a nemzetközi nyomás fokozásával kell válaszolni”.

Irán hétfőn jelentette be, hogy az utóbbi időben megsokszorozta urándúsításának ütemét, és várhatóan tíz nap múlva az enyhén dúsított uránkészlete meghaladja majd a 2015-ben kötött atomalkuban meghatározott mennyiséget.

A hétfői bejelentésre azt követően került sor, hogy Haszan Róháni iráni elnök májusban közölte: országa megkezdi a nukleáris megállapodás részleges felmondását, mivel az Egyesült Államok tavaly ezt egyoldalúan felmondta és ismételten szankciókat vezetett be Irán ellen. Róháni májusban hozzátette: ha a többi aláíró ország 60 napon belül nem védi meg Iránt az amerikai szankcióktól, akkor Teherán megkezdi az urán nagyobb ütemű dúsítását.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑