Cadmus fordítás Cadmus

Fehér Ház: orosz tisztségviselők jártak Iránban egy drónbemutató miatt

2022. 07. 17.

A Fehér Ház szerint orosz tisztségviselők jártak Iránban, hogy megtekintsék a fegyverekkel is felszerelhető drónokat az ország középső részén található Kásán légi támaszponton – írta közleményében Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

A Fehér Ház szerint a látogatásokra június 8-án és július 15-én került sor. Washington műholdfelvételeket is közzétett arról, hogy a Sahed-191 és a Sahed-129 drónok bemutatórepülést hajtanak végre a támaszponton, miközben egy orosz delegáció repülőgépe a helyszínen tartózkodott.

Sullivan a hét elején elmondta: az Egyesült Államok úgy tudja, hogy Irán több száz drónt küldhet Oroszországnak, köztük olyanokat, amelyek fegyverrel is felszerelhetők.

Washington információi alapján Irán már július közepétől megkezdheti az orosz erők kiképzését ezeknek a drónoknak a használatára.

Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter pénteken biztosította Ukrajnát, hogy a teheráni vezetés nem fog drónokat szállítani Oroszországnak. Egyúttal megismételte: az iszlám köztársaság az ukrajnai háború diplomáciai megoldásának híve.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑