Cadmus fordítás Cadmus

Fekete-tengeri védelmi konzultációk rendszerének létrehozásáról tárgyalt Kijev és Ankara

A fekete-tengeri térség védelmére vonatkozó konzultációs rendszer létrehozásának lehetőségéről tárgyalt pénteken Kijevben az ukrán és a török kormány két-két minisztere – jelentette be Andrij Taran ukrán védelmi miniszter török kollégájával, Hulisi Akarral, valamint Dmitro Kuleba ukrán és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

“A négyes formátumban tartott mai találkozó egyedülálló lehetőség volt, és arról a nagy érdeklődésről tanúskodik, amelyet a két ország a stratégiai partnerség fejlesztése iránt tanúsít. Kiemelt figyelmet szenteltünk az Azovi- és fekete-tengeri térség biztonságának” – mondta az ukrán védelmi miniszter. “Tanulmányozzuk célirányos konzultációs mechanizmus létrehozásának a lehetőségét országaink között a fekete-tengeri térség biztonságának és védelmének területén” – tette hozzá Andrij Taran.

A sajtótájékoztatón Dmitro Kuleba reményét fejezte ki, hogy Törökország támogatja Ukrajna törekvését a teljes jogú NATO-tagságra.

A török miniszterek találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel is. A felek megvitatták a kétoldalú együttműködés, a nemzetközi politika és a védelmi együttműködés kérdéseit.

Az ukrán védelmi tárca december 14-én jelentette be, hogy Kijev és Ankara megállapodást írt alá korvett típusú hadihajók és támadó drónok gyártásáról az ukrán hadsereg számára. Kijev Tavaly Bayraktar típusú, pilóta nélküli támadó repülőgépeket vásárolt Ankarától, és kísérleteket végzett velük. Ezeket a drónokat a tervek szerint a Roketsan török cég nagy pontosságú, MAM-L típusú bombáival fegyverzik fel. Az üzlet értéke nem hivatalos források szerint 69 millió dollár.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑