Feladta magát a tigréi felkelők egyik magas rangú politikai vezetője

Feladta magát az észak-etiópiai Tigré tartományban kitört felkelés egyik magas rangú politikai vezetője – közölte az etióp kormány kedden a Twitteren.

“A TPLF (Tigréi Népi Felszabadítási Front) kilenc fős központi bizottságának egyik tagja, Keria Ibrahim feladta magát a szövetségi erőknek” – ismertette az etiópiai kormány tigréi ügyekkel megbízott stábja.

Keria Ibrahim a szövetségi ház (a törvényhozás felsőháza) elnöke volt júniusig. Akkor azért mondott le tisztségéről, mert a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva elhalasztotta a parlamenti választásokat. Abij Ahmed etióp kormányfő árulással vádolja a TPLF-et.

Debrecion Gebremikael, a lázadók parancsnoka kedden egy szöveges üzenetben közölte, hogy a kormánycsapatok által szombaton elfoglalt tartományi székhely, Mekele térségében három helyen is zajlanak összecsapások.

Az ENSZ egyik segélymunkása szerint a tartomány kiterjedt térségeit a kormányerőknek még nem sikerült visszafoglalniuk, és összecsapások zajlanak több fronton is.

A harcoló felek állításait nehéz független forrásból ellenőrizni, mivel a harcok kitörése óta nincs sem telefon-, sem internet-összeköttetés a régióval, a ki- és bejutást pedig szigorúan ellenőrzi a hadsereg. Két tigréi televíziós csatorna, köztük a TPLF Dimci Vojane (Forradalom hangja) nevű adója ugyanakkor ismeretlen helyről továbbra is sugároz műsorokat. A kormányzati sajtó egyelőre nem tett közzé felvételeket a szombaton elfoglalt tartományi székhelyből, Mekeléből.

Abij Ahmed azt bizonygatta hétfőn, hogy a hadsereg legyőzte Tigré tartományban a lázadókat, Debrecion Gebremikael azonban akkor kijelentette, hogy folytatják a harcot minden fronton. A TPLF vezetői a hegyekbe menekültek túszokat ejtve.

A felkelők évtizedekig meghatározó szerepet töltöttek be az ország politikai életében. Abij Ahmed 2018-as megválasztásakor léptek ki az etiópiai kormánykoalícióból. Noha Etiópiában az augusztusra tervezett választásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, Tigré tartományban szeptemberben – dacolva a központi hatalom akaratával – helyhatósági választásokat tartottak, amelyeken a többség a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed kormánya ellen szavazott.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑