Cadmus fordítás Cadmus

Felbukkant egy új videón a jemeni al-Kaida vezetője, akiről úgy tudták, fogságba esett

2021. 02. 12.

Feltűnt egy új videofelvételen az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni szárnyának vezetője, miközben egy ENSZ-jelentés szerint tavaly októberben őrizetbe vették – jelentette csütörtökön a SITE amerikai hírszerzési csoport.

Háled al-Batarfi, a terrorszervezet vezetője a szerdán nyilvánosságra hozott felvételen a washingtoni Capitolium januári ostromáról beszélt, és azzal kapcsolatban úgy fogalmazott: “az csak a jéghegy csúcsa” volt ahhoz képest, ami még rájuk vár. Szerinte “megroppantak az Egyesült Államok tartóoszlopai, megremegett az ország struktúrája, és az emberek elátkozzák a politikusaikat”.

A videón Batarfi mögött a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások képei látszottak.

Egy terrorszervezetekkel foglalkozó, ENSZ-szakértőkből álló csoport a múlt héten arról számolt be, hogy tavaly októberben őrizetbe vették Batarfit, és megölték a helyettesét. A szakértők jelentése szerint a szélsőséges csoport belső ellentétekkel és a dezertálások problémájával is küzd.

A jemeni szárny az al-Kaida egyik legerősebb alszervezete a világon, elsősorban Dél-Jemenben aktív, ahol a több mint öt éve tartó polgárháborús helyzetből igyekszik hasznot húzni. Tagjai az utóbbi években számos gyilkosságot és emberrablást követtek el.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑